O zmysle kanála Dunaj-Odra-Labe rozhodne štúdia 3 firiem, vyjde na 22 mil. Kč

České ministerstvo dopravy vybralo trojicu firiem, ktorá má posúdiť, či sa vyplatí postaviť kanál Dunaj-Odra-Labe. Je to síce zákazka „len“ za zhruba 22 miliónov Kč, ale jej výsledok môže rozhodnúť o podobe krajiny na stovky rokov dopredu. Informoval o tom server iDNEs.cz.
Víťazom súťaže sa stala spoločnosť Sdružení DOL, ktorú tvoria firmy Vodní cesty, Sweco Hydroprojekt a Aquatis. Cena dosiahla 22,3 milióna Kč (825.284 eur) bez DPH. Oproti predpokladanej cene to predstavuje úsporu zhruba 3 milióny Kč.
Víťazné združenie má okrem prínosov stavby zistiť aj možné riziká celého projektu, ktorý má veľkého zástancu, a to prezidenta Miloša Zemana. Pri nedávnej návšteve čínskeho prezidenta sa objavili aj sľuby, že Číňania by stavbu financovali.
„Som rád, že sa nám podarilo úspešne vybrať dodávateľa štúdie uskutočniteľnosti,“ povedal český minister dopravy Dan Ťok. Ako dodal, štúdia ukáže, aké by z odborného hľadiska mala stavba prínosy a náklady. Ak bude štúdia uskutočniteľnosti pre niektorý z variantov úspešná, môžu sa podľa neho urobiť ďalšie kroky.
Firma bude hodnotiť jednotlivé varianty, kade by kanál mal viesť. Ako dodalo ministerstvo dopravy v tlačovej správe, „štúdia uskutočniteľnosti bude vychádzať z práce s multimodálnym dopravným modelom Českej republiky s presahom do susedných štátov a kľúčových námorných prístavov“.

Súvisiace články

Aktuálne správy