SPPK nechce darovanie potravín po minimálnej trvanlivosti

Darovanie takýchto potravín na charitu podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory nevyrieši problém plytvania potravinami.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) nesúhlasí s darovaním potravín po uplynutí minimálnej trvanlivosti na charitu. Darovanie takýchto potravín podľa komory nevyrieši problém plytvania potravinami. Tvrdí, že na Slovensku pritom máme možnosť a motiváciu na darovanie potravín. „Darovanie potravín pred uplynutím dátumu minimálnej trvanlivosti (DMT) Potravinovej banke Slovenska je pre obchod určite ekonomicky výhodnejšie, ako potraviny po uplynutí doby trvanlivosti likvidovať,“ uviedla komora. O možnosti darovania potravín po uplynutí DMT uvažuje ministerstvo pôdohospodárstva.

Podnikateľ, ktorý nakúpil potraviny so stanovenou trvanlivosťou, si môže sumu, za ktorú tovar nakúpil, zahrnúť do daňových výdavkov pri jeho vyradení z dôvodu uplynutia DMT. „Veľkým pozitívom existujúcej legislatívy je aj skutočnosť, že darované potraviny sa k ľuďom v zlej sociálnej situácii dostanú ešte pred uplynutím DMT,“ upozornila SPPK. Vtedy má spotrebiteľ viac času na to, aby potravinu skonzumoval ešte vtedy, kedy je zachovaná chuť, vôňa, farba a textúra potraviny a jej výživové parametre.

„Krajiny ako napríklad Česko, kde je povolené darovanie a predaj potravín po DMT, potraviny predávajú aj niekoľko rokov po dátume trvanlivosti a skúsenosti nie sú len pozitívne,“ uviedla komora.

Ako upozorňuje SPPK, podľa verejne dostupných údajov Slovenskej aliancie moderného obchodu darovali najväčšie obchodné reťazce pôsobiace na Slovensku v roku 2013 na charitu potraviny v hodnote približne 425 tisíc eur a v roku 2014 to už bolo približne 905 tisíc eur.

Komora sa preto pýta, prečo reťazce naplno nevyužili možnosť darovania potravín a súčasne v rovnakom období spoločne zlikvidovali tony potravín na druhý deň po uplynutí DMT. „Iba v roku 2014 to bolo vo viac ako päťnásobnej hodnote , 5 mil. eur a vždy išlo o trvanlivé potraviny ako múka, cestoviny, strukoviny, cukrovinky, čokoládové výrobky, oleje, konzervy, nápoje, med a mnohé ďalšie,“ uviedla potravinárska komora. Odhaduje, že ročne musia byť na Slovensku zlikvidované potraviny v hodnote 20 až 30 miliónov eur.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR pracuje na legislatíve, ktorá by umožňovala darovať potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti. V polovici mája to po rokovaní vlády to uviedla ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Zákon by tak musel zmeniť definíciu týchto potravín, ktoré sú v súčasnosti vnímané ako nebezpečné a obchodníci ich musia likvidovať. Ministerka by chcela, aby táto zmena bola súčasťou novely zákona o potravinách. „Môžem sa usilovať, aby aj to bolo predmetom tej novely,“ povedala v polovici mája Matečná. Spomínaná legislatívna zmena by však podľa nej mala prísť najskôr po lete.

Súvisiace články

Aktuálne správy