62 miliárd eur: EÚ bude platiť za návrat migrantov ďalším deviatim krajinám

, ČTK Foto: TASR/AP

Európska únia bude platiť ďalším štátom za pomoc s riešením migračnej krízy. Podobne ako s Tureckom sa chce Brusel dohodnúť s ďalšími deviatimi krajinami Afriky a Blízkeho východu na navrátení migrantov výmenou za finančné injekcie.

Ako informoval eurokomisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopoulos, peniaze by mali výmenou za pomoc s utlmením krízy dostať Jordánsko, Libanon, Tunisko, Niger, Mali, Etiópia, Senegal, Nigéria a Líbya.

V prvej fáze medzi rokmi 2016 až 2020 je Európska únia pripravená vyčleniť osem miliárd eur, ďalšie peniaze by chcela Európska komisia získať pre Afriku od súkromných investorov. Na jeseň tohto roku potom Komisia predstaví komplexný plán boja s príčinami migračnej krízy, ktorý počíta s investíciami v hodnote 31 miliárd eur. V rozhovore pre Die Welt to prezradil eurokomisár Dimitris Avramopoulos.

"Často zabúdame na krajiny, ako sú Etiópia alebo Keňa, nieto Libanon alebo Jordánsko, ktoré prijímajú mnoho utečencov. Zatvorenie utečeneckého tábora Dadaab v Keni by mohlo mať dramatické humanitárne následky," podotkla v súvislosti s pomocou Afrike šéfka únijnej diplomacie Federica Mogheriniová.

V kenskom utečeneckom tábore Dadaab žije asi 350 tisíc ľudí a panujú obavy, že sa po jeho uzavretí vydajú desiatky tisíc ľudí skúsiť šťastie do Európskej únie.

Okrem asistencie pri návratu nelegálnych migrantov spomínaným krajinám z Blízkeho východu a Afriky EÚ pomôže aj s výcvikom a vyzbrojením bezpečnostných zložiek, vytváraním pracovných miest a bojom s extrémnou chudobou.

V prípade Turecka dohoda o vrátení migrantov zabrala, konštatuje BBC. Od marca, keď nadobudla platnosť, počet ľudí, ktorí prichádzajú na grécke ostrovy, výrazne poklesol. Počty migrantov, ktorí prichádzajú takzvanou stredomorskou cestou do Talianska, ale zostali rovnaké. S tým, ako sa v posledných týždňoch zlepšuje počasie, do Talianska z Líbye pripláva stále viac ľudí. Najviac ľudí stredomorskou cestou prichádza z Nigérie (15 %), Gambie (10 %), Somálska (9 %), Pobrežia Slonoviny, Eritrei, Guiney (po 8 %) a Senegalu (7 %).

V súčasnosti sa z vyššie spomenutých štátov darí vracať do krajín len 40 percent odmietnutých azylantov a Európska únia chce tým štátom, ktoré nebudú ochotné spolupracovať, škrtať prostriedky vynakladané na humanitárnu pomoc.

Súvisiace články

Aktuálne správy