Hedžový fond predal falošné akcie Uberu, peniaze minul v striptízovom klube

, Business Insider Foto: TASR/AP

Regulačné orgány nedávno obvinili istý hedžový fond z toho, že predával investorom falošné akcie Uberu, Airbnb a Alibaba a získané peniaze premárnil „hýrivým životným štýlom“.

Americké ministerstvo spravodlivosti obvinilo 31. mája JSG Capital Investments, konkrétne zakladateľa fondu Jasona Gilla a jeho kolegu Javiera Carlosa Riosa, z toho, že údajne „vytiahli“ od investorov v rámci fondu viac ako 9 miliónov amerických dolárov. Z tejto sumy už presmerovali, alebo ukradli niekoľko miliónov, informuje US Securities and Exchange Commission, ktorá pomáhala pri riešení prípadu.

Podľa obvinenia páni minuli tieto peniaze na financovanie bujarého života, vrátane výletov do Las Vegas, návštev  "džentlmenských klubov" a účasti na športových podujatiach. Gill a Rios vyplácali pomocou nových peňazí od investorov "úrokové platby", aby nevzobudili podozrenie. V podstate šlo o schému klasickej pyramídovej hry, uvádza sa v obžalobe. Problém je, že neexistuje žiadny dôkaz, že by fond vôbec niekedy nakúpil nejaké pre-IPO akcie akejkoľvek tech spoločnosti, vrátane Uberu.

Uber je jednou z najcennejších súkromných firiem, ale je aj notoricky známa tým, že drží prísnu kontrolu nad svojimi akciami, a nepáči sa jej, ak sa na trhu objavia neautorizované akcie. Ostatné fondy, ktoré sa snažili zohnať potrebný počet investorov, aby mohli za 10 miliónov nakúpiť prednostne akcie Uberu v poslednom kole, to nakoniec vzdali. Kvôli nedostatočnému záujmu investorov, píše agentúra Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy