Nezamestnanosť v Poľsku klesla najnižšie od roku 2008

Májová registrovaná miera nezamestnanosti v krajine sa znížila na úroveň 9,2 % z aprílových 9,5 %.

Miera nezamestnanosti v Poľsku v máji klesla na najnižšiu úroveň od konca roka 2008. Registrovaná miera nezamestnanosti sa znížila na úroveň 9,2 % z aprílových 9,5 %. Informovalo o tom v pondelok poľské ministerstvo práce. „Ďalší mesiac jednocifernej nezamestnanosti a zlepšujúca sa situácia na trhu práce sú jasnými signálmi, že sa začína existencia trhu práce, na ktorom dominujú zamestnanci,“ uviedla vo vyhlásení poľská ministerka práce Elzbieta Rafalska.

Šéfka rezortu práce ďalej uviedla, že miera nezamestnanosti pravdepodobne do konca roka klesne pod hranicu 9 %. Najnižšiu mieru nezamestnanosti od pádu komunizmu malo Poľsko v októbri 2008, a to na úrovni 8,8 %. Pokles nezamestnanosti sa odzrkadlil v raste miezd. Nominálne zárobky v súkromnom sektore sa minulý mesiac zvýšili o 4,6 %. Po zohľadnení deflácie, mzdy v Poľsku v súčasnosti rastú tempom podstatne nad hranicou 5 % ročne.

„Na takomto trhu práce je možné očakávať zrýchlenie rastu miezd,“ povedal Grzegorz Maliszewski, hlavný ekonóm Bank Millennium vo Varšave. „Tieto údaje podporujú scenár stabilných úrokových sadzieb v nadchádzajúcich mesiacoch. Existuje perspektíva ďalšieho zlepšenia domáceho dopytu,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy