Investovanie podľa budúceho prezidenta: Oplatí sa špekulovať na lídra najväčšej svetovej ekonomiky?

, Bloomberg Foto: SITA/AP

Blížiace sa prezidentské voľby v USA pozorne sledujú aj ekonómovia a investori. To, kto ovládne Biely dom, totiž môže zásadne ovplyvniť aj výkonnosť americkej ekonomiky a dianie v jednotlivých sektoroch najväčšieho svetového hospodárstva.

Hillary Clintonová je najpravdepodobnejšou kandidátkou na post americkej prezidentky za demokratov. Jej víťazstvo by malo byť silnou podporou najmä pre akcie firiem z odvetvia alternatívnej energetiky alebo sektora zdravotnej starostlivosti.

Jej protikandidát Donald Trump, ktorý sa už ako jediný uchádza o nomináciu republikánov, by mal byť dobrou správou pre firmy zo zbrojárskeho biznisu či realitného sektora alebo pre ťažiarov ropy a uhlia.

Dá sa ale na tieto predikcie spoliehať?

Keď mal do prezidentského úradu v januári 2009 namierené Barack Obama, analytici investorom odporúčali venovať zvýšenú pozornosť aj alternatívnej energetike, ktorej je súčasný šéf Bieleho domu veľkým zástancom. Ale počas Obamovho pôsobenia v Oválnej pracovni sa sektoru akosi nedarilo. Dobré čísla predviedli fondy zamerané na bankový sektor, sektor obrany a letectva, ktorým sa počas Obamovho úradovania podľa predpokladov príliš dariť nemalo. Tie sú na rozdiel od fondov so zelenou energiou dnes výrazne v pluse.

Preto špekulovanie na rast cien akcií v konkrétnom sektore podľa toho, kto práve vládne Bielemu domu, môže byť veľmi zradné. Niekomu možno stávka vyjde, napríklad táboru, ktorý tvrdil, že Obama v čele USA bude katalyzátorom rastu zdravotníckeho sektora. Iní ale budú rozčarovaní, v horšom prípade budú svoje rozhodnutie preklínať.

Stávkou na istotu je tak ako vždy index S&P 500. Alebo fondy, ktoré ho kopírujú. Od príchodu Ronalda Reagana do Bieleho domu v januári 1981 posilnil index S&P 500 do dnešných dní každý rok v priemere o 10,8 %. A to v porovnaní s ruskou ruletou stávok a predpovedí nie je vôbec zlé.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy