Malé obavy veľkej Číny: Spojené štáty chcú potichu zbankrotovať, pomocou inflácie

, Mauldin Economics Foto: SITA/AP

Dlh Spojených štátov narástol do takých rozmerov, že ho krajina nikdy nesplatí. Pokiaľ však neprejde na plán B. Lenže vypočítavosť USA nezostáva bez povšimnutia.

Cieľ americkej centrálnej banky dosiahnuť 2 % tempo inflácie možno okrem iného interpretovať aj ako snahu o 2 % zostrihnutie amerického vládneho dlhu. Upozorňuje na to Pippa Malmgrenová, americká analytička, ekonómka a zakladateľka poradenskej firmy DRPM Group.

„Vzhľadom na to, ako dlho je inflácia v USA pod týmto cieľom, Fed iste nechá tempo rastu cien tento 2 % cieľ prestreliť, než začne jeho ďalšie zrýchľovanie brzdiť“. Inými slovami, Fed podľa Malmgrenovej chce, aby sa USA oddlžil "tichým bankrotom", ktorý bankrotom vlastne vôbec nebude. Banka skrátka infláciou znehodnotí dolár, vďaka čomu bude vláda USA veriteľom splácať nominálne rovnaké, avšak reálne nižšie sumy.

Cieľ americkej inflácie však nezostáva bez odozvy. Najmä investori z kontinentálnej Číny, ktorá je s americkými bondmi v hodnote okolo 1,24 bilióna USD najväčším zahraničným veriteľom Washingtu, sa už nejaký ten čas držia pozadu a svoju expozíciu voči americkým vládnym dlhopisom ďalej nenavyšujú.

Snaha Číny Ameriku obísť dokazujú aj masívne investície do dopravnej a energetickej infraštruktúry smerom na západ. Prednosť dáva Čína Európe a Strednému východu. To je samozrejme z veľkej časti tému politickou, ani ekonomický rozmer veci ale podľa Malmgrenovej nemožno ignorovať. Práve zahraniční investori by totiž podľa nej nenápadný haircut amerického vládneho dlhu pocítili najviac. 

Súvisiace články

Aktuálne správy