Deutsche Bank: 5 najžeravejších otázok o európskych akciách

, Deutsche Bank;businessinsider Foto: thinkstock

Európske akcie uviazli v slepej uličke, hoci sa usilovne snažia o nejaký druh pokroku v prvých piatich mesiacoch roku 2016. Širší index Stoxx 600 od začiatku januára klesol o viac ako 3,6 %. Niekoľko bánk predpovedá, že je malý alebo žiadny priestor pre rast do konca tohto roka.

Za nedostatočným výkonom je množstvo faktorov, vrátane Brexitu, spomalenia v Číne, a celkovo stagnujúceho obrazu globálnej ekonomiky. Je pochopiteľné, že ak akcie na európskom kontinente nepodávajú výkon,  investori majú otázky. Analytici Deutsche Bank zozbierali päť najčastejších od svojich klientov, týkajúcich sa európskych akciových trhov. Záber je naozaj široký, od oživenia cien ropy po výkon čínskeho juanu. Je to skvelý ťahák, ak sa potrebujete zorientovať a zistiť, čo je práve na radare finančného svete.

Môže cena ropy stúpať aj keď dolár silnie?
Môže, ale nečakajte, že ceny pôjdu ďaleko nad 50 dolárov za barel.

"Naši komoditní analytici očakávajú, že ropa Brent až do konca roka zostane zhruba na súčasnej úrovni – 50 dolárov za barel. Vzhľadom k tejto situácii sa obávame rizika prepadu, USD ako  potenciálne negatívny katalyzátor, bol spoľahlivým determinantom ceny ropy v priebehu posledných desiatich rokov, než zostatok na trhu s ropou, potenciálne pozitívnych katalyzátorov. Akákoľvek slabosť v cene ropy by pravdepodobne mala negatívny vplyv na kreditné a akciové trhy."

Môže sa čínsky jüan znehodnocovať bez nepriaznivých dopadov na ceny aktív?
Nie, naozaj nie.

"Čínska mena oslabila o 1,6 % voči doláru od polovice apríla, na pozadí dolára. Slabinou juanu je uťahovanie zo strany Fedu, a očakávania, že Fed pravdepodobne zvýši sadzby. Čínske orgány čelia ťažkostiam pri podpore svojej meny,  ak FED dvihne sadzby, znamenalo by to vysoké zadlženie súkromného sektora a slabnúce tempo rastu. DB predpovedá oslabenie juanu o viac ako 6 % do konca roka (k USD / CNY 7,0). To poukazuje na spomalenie na európskom akciovom trhu, ktorý  sledoval USD / CNY od polovice minulého roka. "

Bude nasledovať európska akciová rally ak sa zažehnajú obavy ohľadom Brexitu?
Možno, ale v hre sú aj ďalšie politické udalosti, ako sú španielske voľby a talianske ústavné referendum v októbri, pri ktorých každá rally by mohla byť zanedbateľná.

"Ďalšie zníženie rizikovej prémie, ako sa odráža v spreadoch periférnych dlhopisov, v najbližšom čase predstavuje rast rizika, hoci toto by sme v žiadnom prípade neradili k možným negatívnym katalyzátorom. Existuje riziko, že akékoľvek zníženie európskej špecifickej rizikovej prémie by bolo vyvážené negatívnym dopadom prípadného zhoršenia globálnych rizikových faktorov, ktoré majú vplyv na európsky akciový trh (vysoké americké kreditné výnosy, doznievajúci  rast Číny, kroky Fedu)."

Existuje priestor pre vylepšenie príjmov?
Je tu ešte určitá možnosť, ale je viac pravdepodobné, že zisk na akciu klesne v roku 2016 o 2 %.

"Na základe nášho scenára analýzy odhadujeme európsky rast EPS na mínus 2 %. V našom centrálnom scenári (50 % pravdepodobnosť), je rast EPS mierne pozitívny, 1 %, pri mierne slabšom  eure (pokles o 2 % do roku do konca roka 2016) a nepatrne vyššej cene komodít, čo by malo byť  kompenzované oslabením globálneho rastu (FX-vážené tempo rastu 2,5 % v roku 2016). Avšak, v našom záťažovom scenári (35 %), v ktorom sa počíta s ostrým prepadom Číny a kedy sa kreditné spready rozširujú, opäť je EPS rast jasne negatívny."

Bude už konečne hodnotové akcie podávať dostatočný výkon?
Pravdepodobne nie, a to kvôli kombinácii silného dolára a slabého čínskeho rastu.

"Obávame sa, že akékoľvek Fedom inšpirované oživenie výnosov dlhopisov, čo podporuje banky v posledných týždňoch, by mohlo byť sebazničujúce. Zvýšenie sadzieb povedie k obnovenému nárastu finančného stresu, čo by malo viesť k zníženiu výnosov dlhopisov a návrat k bezpečnému útočisku. Sme zároveň presvedčený o tom, že cena ropy môže naďalej rásť v prostredí upevňovania dolára a slabnúceho čínskeho rastu. Preto zostávame opatrní vo výhľade pre európske hodnoty v porovnaní s rastom akcií."

Súvisiace články

Aktuálne správy