Zarobil miliardy na rope, teraz varuje pred ignorovaním hodnôt Západu

, Zdroj: Bloomberg Foto: TASR/AP

Pred niekoľkými dňami ruský miliardár Petr Aven a dvaja moskovskí ekonómovia zverejnili úvahu, v ktorej hovoria o "súmraku ropných štátov". Avenovy názory by nemali byť brané na ľahkú váhu, pretože v ropnom odvetví zarobil miliardy dolárov a v roku 1992 zastával pozíciu ministra zahraničného obchodu. S Vladimírom Putinom sa dobre pozná a pre Putina predstavujú jeho predikcie vážne varovanie.

Ceny ropy prechádzajú cyklami a tento mechanizmus nás vedie k tomu, že v rámci cyklov premýšľame aj o vývoji v krajinách, ktoré ropu vyvážajú.

Aven a jeho kolegovia tvrdia, že ropné štáty od Ruska až po Venezuelu predtým používali "ropnú rentu" na zvyšovanie svojho životného štandardu na úroveň Západu. Avšak bez toho, aby sa tieto štáty približovali hodnotám Západu, ktoré so sebou uvedený životný štandard prinášajú. Teraz týmto krajinám hrozí, že budú závislé na komodite, ktorá sa bude predávať len s malou maržou nad jej výrobnými nákladmi. Neviditeľná ruka trhu je totiž teraz v boji proti ropným kartelom vybavená novými technológiami a ložiskami ropy.

Autori článku sa domnievajú, že výsledkom budú politické a geopolitické zmeny. V ich rámci sa krajiny Latinskej Ameriky presunú od ľavicového k pravicovému populizmu, vplyv Saudskej Arábie klesne a naopak posilní sa regionálny význam Turecka, Izraelu a Iránu. Irak a Sýria sa možno rozpadnú. A "užívanie si západného životného štýlu už nebude možné bez toho, aby boli ignorované hodnoty, ktoré sú na Západe bežné". Iba tie krajiny, ktoré sa otvoria modernizácii, tak budú schopné ďalšieho rozvoja.

Kritika korupcie, klientelizmu a nízkej efektivity sa v krajinách vyvážajúcich ropu objavuje zakaždým, keď ceny ropy klesnú. Počas predchádzajúcich cyklov sa ale vždy počítalo s tým, že ceny zase pôjdu hore. Dnes sa však objavujú hlasy, ktoré hovoria o permanentnej zmene. Inak povedané, ceny ropy už sa možno nikdy nevrátia na predchádzajúcu úroveň. Dôkazy o tom, že posledný ropný boom je už za nami, ale nemáme. Ak by tomu tak malo byť, musela by sa na trh dostať nejaká prevratná technológia, ktorá by nefungovala iba na papieri, ako tomu v prípade batérií, ktoré majú elektromobilom údajne umožňovať dojazd 400 míľ.

Avenova analýza je ale každopádne významná. Ukazuje totiž, že v Rusku existuje vplyvná skupina ľudí, ktorá nie je spokojná s tým, ako sa táto krajina vzďaľuje Západu. Jej text nikdy priamo nespomína Putina, ale autorove preferencie sú z neho jasné. Ide o autora skúseného, ktorí sa nesnaží tlačiť na pílu. Chce len, aby jeho varovania boli jasne počuť. Ďalší osud Ruska bude závisieť na tom, či je Putin ochotný načúvať.

Autorom je Leonid Bershidsky.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy