Musíme zastaviť prepad obchodovania s Ruskom

Obchodné vzťahy Maďarska s Ruskom, ktoré sa v uplynulých rokoch prepadli, je potrebné opäť oživiť, povedal dnes v Budapešti maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó na spoločnej tlačovej konferencii so šéfom diplomacie Ruskej federácie Sergejom Lavrovom.
Šéf maďarskej diplomacie informoval, že maďarská banka Eximbank bude financovať výstavbu maďarských podnikov v Rusku. Na spomalenie a zastavenie poklesu obchodnej výmeny poslúžia podľa Szijjártóa aj štyri uzatvorené dohody o regionálnej spolupráci, ako aj stimulácia maďarských podnikateľov na investície v Rusku – najmä v oblastiach potravinárstva, poľnohospodárstva a farmaceutického a ropného priemyslu.
V oblasti zabezpečenia energetickej bezpečnosti vyzval Szijjártó na pragmatickú spoluprácu Európskej únie s Ruskom, bez ktorej si je podľa jeho slov sotva možné predstaviť zlepšenie konkurencieschopnosti Európy. „Ruské suroviny a európske technológie vedú k posilneniu Európy,“ konštatoval maďarský minister.
Podľa jeho slov Maďarsko práve v záujme svojej energetickej bezpečnosti upravilo a doplnilo dohodu s Ruskom o dodávkach zemného plynu s platnosťou až do roku 2021. Pôvodná zmluva mala čoskoro vypršať.
Lavrov označil Maďarsko za dôležitého partnera Ruska. „Vzájomná spolupráca je pragmatická a ponúka dobré možnosti,“ konštatoval ruský minister a dodal, že pokles výmeny tovaru medzi Ruskom a Maďarskom je treba zastaviť.
O projekte dostavby maďarskej atómovej elektrárne Paks Lavrov povedal, že Rusko ho považuje za dlhodobú strategickú investíciu.

Súvisiace články

Aktuálne správy