Za všetkým nehľadaj FED: 5 dôvodov, prečo bude dolár posilňovať

, MarketWatch Foto: SITA/AP

Mnoho investorov aj ekonómov je presvedčených o tom, že za možným posilňovaním dolára bude zvyšovanie úrokových sadzieb zo strany Fedu. V skutočnosti ale nemusí ísť o hlavný faktor. Nikto, a teda ani samotná centrálna banka, nevie, čo sa bude diať v najbližších dňoch, nieto mesiacoch. Doláru môžu nakoniec pomôcť úplne iné faktory na trhu.

Slabý americký dolár je dobrý pre americkú ekonomiku i pre akcie amerických spoločností, ktoré väčšinu svojej produkcie vyvážajú za more. Zdá sa, že aj centrálna banka by si vedela predstaviť menu na nižších úrovniach ako sa hýbe v posledných týždňoch. Je tu však celý rad nevyspytateľných faktorov, ktoré sú proti oslabovaniu dolára, ktorýkoľvek z nich dokáže kartami zamiešať.

Brexit
Veľkú úlohu v posilňovaní dolára by zohral prípadný Brexit. S blížiacim sa termínom referenda by mal dolár posilňovať. Keby sa Briti nakoniec rozhodli vystúpiť z EÚ, dolár by posilnil výrazne.

Grécko
Ďalším faktorom je problematická situácia v Grécku a ďalších juhoeurópskych krajinách, ako sú Španielsko alebo Taliansko. Pozornosť sa upiera na pomalý grécky hospodársky rast a starosti krajiny so splácaním dlhov, neistá je ale tiež situácia niektorých bánk v Španielsku a Taliansku. Oslabenie eura je jednou z možností, ako problémy aspoň odsunúť. Výsledkom bude posilnenie dolára, minimálne v páre s eurom.

Čína
Ďalšie menou, ktorá bude naďalej oslabovať, bude čínsky jüan. Politici si síce sťažujú na to, že je čínska mena príliš slabá, ale do koša mien SDR Medzinárodného menového fondu sa zatiaľ nedostala (bude prijatá na začiatku októbra) kvôli tomu, že jej fixný kurz bol príliš silný. Ďalšia devalvácia je teda pravdepodobná, už kvôli spomaľujúcemu rastu čínskej ekonomiky a rýchlemu rastu dlhu v krajine. Čínskej centrálnej banke pomohlo oslabenie dolára stabilizovať domácu menu. Čínska ľudová banka teda radosťz posilnenia dolára mať nebude, pretože dôjde k obnoveniu tlaku na oslabenie jüanu, čo čínske autority bude nútiť opäť predávať devízové rezervy.

Japonsko
Japonsko  robí, čo môže, aby jeho mena ďalej neposilňovala. A aj keď sa mu to dlhodobo nedarí, ešte stále má k dispozícii vrtuľníkové peniaze.

Hedžové fondy
Tie vo veľkom vsádzajú na oslabenie dolára. A keďže skúsenosť varuje, že manažéri takýchto fondov väčšinou nemajú pravdu, je pravdepodobné, že im ani táto stávka nevyjde a nakoniec doláru pomôže k ďalšiemu rastu.

Medvede sú proti
Najväčším nepriateľom prognózy silnejšej americkej meny sú dolároví medvedi, ktorí skrátka dlhodobo doláru neveria. Problémom je to, že majú stále mnoho nasledovníkov. USA majú veľké dlhy, s čím súvisia aj niektoré ďalšie problémy, ale sila meny je vyjadrená relatívne k iným menám a najväčší "rivali" kam patrí EÚ, Veľká Británia, Japonsko i Čína, sú na tom ešte horšie. Je to síce pomerne biedny argument, ale je to tak. Dolár je jednoducho jednookým kráľom medzi slepými a nezdá sa, že by sa situácia v najbližšom čase mala výrazne zmeniť.

Dolár nečaká jednoznačný a nerušený pohyb smerom hore. Domáca i svetová ekonomika, a s nimi aj Fed, budú mať na krátkodobé pohyby nezanedbateľný vplyv a investori sa môžu dočkať obdobia zvýšenej volatility. Dlhodobo by na tom ale mala byť americká mena lepšie ako v uplynulých mesiacoch a rokoch. Je to určite dobrá správa pre amerických spotrebiteľov, krátkodobo ale dvojsečná pre investorov.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy