Prečo európsky preukaz poistenca nestačí…

, poistenie.sk Foto: thinkstock;SITA/AP

Úpal, zlé jedlo alebo nejaký menší či väčší úraz nás donútia vyhľadať lekársku pomoc aj počas dovolenky. Pred odchodom preto väčšina z nás požiada svoju zdravotnú poisťovňu o vydanie Európskeho zdravotného preukazu, pre každý prípad. No táto karta nie je niečím čo naozaj „pre každý prípad“ stačí.

Čo pokrýva Európsky zdravotný preukaz

Je určený ľuďom, ktorí cestujú do jednej z členských krajín EÚ alebo do Švajčiarska, Nórska, Lichtenštajnska či na Island za účelom krátkodobej cesty, či už ide o prácu, študijný kurz alebo dovolenku. O jeho vydanie môžete požiadať osobne, telefonicky aj elektronicky, v závislosti od vašej poisťovne. Vystavený by mal byť do 30 dní od podania žiadosti. Jeho výhodou je, že nie je obmedzený maximálnou finančnou čiastkou (pri úhrade za zdravotnú starostlivosť) a vzťahuje sa aj na chronické ochorenia vyžadujúce pravidelnú starostlivosť. Vo väčšine prípadov ho môžete uplatniť aj pri úraze spôsobenom rizikovou činnosťou. Platí to napríklad pri vodičoch medzinárodnej dopravy. Uplatniť ho však môžete len  v zariadenia patriacich do tzv. „verejného systému“, teda iba v štátnych zariadeniach.

Na čo EPZP nestačí 

V prípade, že upadnete do bezvedomia a privolaná sanitka (v snahe zachrániť vám život) vás odvezie do súkromnej nemocnice, Európsky preukaz môžete rovno zahodiť. Celú sumu zdravotnej starostlivosti si totiž uhradíte z vlastného. Pozor si treba dávať najmä v obľúbenej destinácii Slovákov – v Chorvátsku. V takýchto prímorských oblastiach je totižto drvivá väčšina zdravotníckych zariadení v súkromnom vlastníctve. EPZP nepokrýva ani spoluúčasť poistenca a ani náklady spojené s prevozom naspäť do svojej krajiny. Tieto problémy však dokáže vyriešiť cestovné poistenie.

Riešením je kombinácia

Najlepším riešením v prípade cesty je teda jednoznačne kombinácia EPZP a komerčného poistenia. To, čo nepokrýva jedno, zabezpečí druhé. Okrem úhrady sumy za zdravotnú starostlivosť v súkromnom zariadení, a tiež preplatenie spoluúčasti pri zdravotných úkonoch, sa komerčné poistenie postará napríklad aj o náklady na prevoz domov, niekedy dokonca aj o asistenčné služby v prípade jazykovej bariéry, právneho poradenstva atď. Niektoré druhy dokonca ponúkajú možnosť poistenia batožiny, zodpovednosti za škodu či úrazové poistenie.

Podobne ako pri výbere akéhokoľvek produktu, za ktorý platíte, aj tu svoju kúpu zvážte. Niekedy sa rozhodneme zobrať akékoľvek cestovné poistenie za „dobrú cenu“, ktoré v skutočnosti nespĺňa požadované krytie. Je dobré rozmyslieť si, čo presne chceme. Pokojne sa poraďte s odborníkmi. A ak neradi beháte po pobočkách, v mnohých poisťovniach sa môžete poistiť už aj telefonicky, prípadne cez internet.

Viac o rozdieloch medzi EPZP a komerčným poistením sa môžete dočítať tu.

Autorom je Ľubomíra Ivanková, redaktorka portálu Poistenie.sk

 

Súvisiace články

Aktuálne správy