Číňania to s oceľou myslia vážne: Záujem o záhadnú komoditu prerástol do nákupného šialenstva

, Bloomberg;patria Foto:SITA/AP

Prepad cien komodít poriadne zatriasol trhom, ale najmenej jeden kov, sa aktuálne teší nebývalému záujmu. Vzácnej šance získať nióbovú baňu v Brazílii sa chopili Číňania, neváhali preplatiť najmenej 15 ďalších záujemcov. Spojené štáty aj Európa považujú niób za strategicky dôležitý minerál.

Niób sa používa na zušľachtenie ocele do priemyselných rúr alebo leteckých súčiastok. Oceľ je vďaka nemu pevnejšia a zároveň ľahšia. Ťaží sa iba v Brazílii a Kanade, ale ťažiteľné zásoby rúd nióbu má aj Nigéria, Rusko a Konžská demokratická republika. Cena jedného kilogramu relatívne vzácneho kovu je sedemkrát vyššia ako kilo medi. Vlani sa podľa austrálskej spoločnosti Cradle Resources obchodoval kilogram nióbu v priemere za zhruba 40 dolárov. Rovnaké množstvo medi sa vlani na londýnskej kovovej burze LME predávalo za zhruba 5,49 dolárov.

Číňania sú si toho asi vedomí, keď sa rozhodli, že China Molybdenum v snahe získať brazílsku nióbovú a fosfátovú divíziu ťažobnej spoločnosti Anglo American vyradí z hry ďalších 15 záujemcov. Čínska spoločnosť súhlasila, že zaplatí o 50 percent viac, než očakávali analytici, teda 1,5 miliardy dolárov. Nákupné šialenstvo, ktoré sa strhlo v súvislosti s touto baňou, ukázalo na rastúci význam trhu s kujným kovom striebristej farby, o ktorom sa toho veľa nevie. Niób je pre mnohých komoditných expertov neustále záhadou.

Kov sa ťažko hľadá a nie je ľahké ho oceniť. Viac ako 80 percent celosvetovej produkcie pochádza od jednej jedinej spoločnosti – brazílskej Cia. Brasileira de metalurgia & Mineracao CBMM. Cenu nióbu neuvádza ani Metal Bulletin, ktorý inak sleduje hodnotu aj bizmutu alebo germánia, ale cenu nióbu, kvôli nízkej likvidite, údajne stanoviť nedokáže. Svet, ktorý potrebuje ľahšiu a pevnejšiu oceľ je pritom na nióbe závislý. Takmer päťdesiat percent ušľachtilej ocele sa využije v stavebníctve, zvyšok mieri do automobilového priemyslu, ropovodov alebo plynovodov, lodiarstva alebo na výrobu nehrdzavejúcej "nerez" ocele.

Globálny dopyt po nióbe zodpovedá približne 90000 až 100000 metrickým tonám ročne. Kvôli spomaleniu na trhu s oceľou v minulom roku, klesol aj dopyt po nióbe a teda aj jeho cena. Vzhľadom na to, že takmer všetok svetový niób pochádza iba z troch baní, dominantný brazílsky producent CBMM má možnosť prepájať dodávky s dopytom a ovplyvňovať cenu. Okrem brazílskej CBMM, ktorá okupuje viac ako 90 percent trhu za zvyšnými 9 percentami produkcie stojí Anglo American a Niobec. Tridsať percent v spoločnosti CBMM rodiny miliardára Moreira Sallesa získala v roku 2011 skupina ázijských výrobcov ocele v dvoch transakciách, v celkovej hodnote bezmála 4 miliardy dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy