Bundesbank predpovedá Nemecku spomalenie ekonomiky

Nemecká ekonomika v 2. štvrťroku 2016 pravdepodobne stratí časť svojej dynamiky, ale aj napriek tomu si udrží solídne tempo rastu. Uviedla to nemecká centrálna banka Bundesbank vo svojej správe, ktorú aktualizuje každý mesiac. Jej predpoveď sa zhoduje s odhadmi analytikov, ktorí tiež očakávajú mierne spomalenie najväčšej európskej ekonomiky v tomto kvartáli. Informovala o tom agentúra Reuters.
Hrubý domáci produkt Nemecka sa v 1. štvrťroku 2016 zvýšil o 0,7 % v porovnaní s predchádzajúcimi tromi mesiacmi, keď medzikvartálne vzrástol o 0,3 %. Dosiahol tak najväčšie tempo rastu od 1. štvrťroka 2014.
Banka sa domnieva, že dobré podmienky na trhu práce, rastúce očakávania spotrebiteľov ohľadne zvyšovania príjmov a stabilné ceny podporia výdavky domácností, a tak aj hospodársky rast.
No zároveň upozorňuje, že pokles cien ropy sa už zrejme zastavuje a drahšie palivá pre zmenu zredukujú kúpnu silu spotrebiteľov. Okrem toho, podľa banky nie je isté, či si export, jeden z kľúčových motorov nemeckej ekonomiky, udrží rovnako vysokú úroveň ako v 1. štvrťroku tohto roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy