Putin potrebuje peniaze: Prikývol na privatizáciu producenta ropy Bašněfť

, ČTK Foto: SITA/AP

Ruský prezident Vladimir Putin vyradil stredne veľkého producenta ropy Bašněfť zo zoznamu strategicky dôležitých firiem. Otvoril tak cestu predaju celého štátneho podielu vo firme. Rusko teraz vlastní vo firme Bašněfť podiel 50 percent plus jedna akcia. Firma je určená na privatizáciu v tomto roku v rámci širšieho programu predaja štátneho majetku.

Ruské ministerstvo financií spolieha na to, že príjmy z privatizácie pomôžu zaistiť, aby rozpočtový deficit v tomto roku neprekročil tri percentá hrubého domáceho produktu. Rusko potrebuje dodatočné príjmy, pretože jeho verejné financie sú teraz kvôli nízkym cenám ropy pod značným tlakom. Predaj ropy a zemného plynu zabezpečuje Rusku viac ako polovicu príjmov štátneho rozpočtu.

Ruská ekonomika sa vlani kvôli poklesu cien ropy a hospodárskym sankciám prepadla o 3,7 percenta. Zaznamenala tak najvýraznejší pokles od roku 2009, keď svetovú ekonomiku zrážala globálnej finančnej krízy.

Bašněfť je aktívna vo viac ako 20 ruských regiónoch a pôsobí aj v zahraničí. Okrem štátu vlastní vo firme podiel 25 percent plus jedna akcia Baškortská autonómna republika. Záujem o privatizáciu firmy už vyjadrila ruská ropná firma Lukoil. Agentúra Bloomberg odhaduje, že trhová kapitalizácia Bašněfť je zhruba 6,47 miliardy dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy