Honda za svoj štvrtý kvartál prekvapujúco vykázala stratu

Za január až marec, čiže za svoj účtovný štvrtý kvartál, tretia najväčšia japonská automobilka skončila v čistej strate 93,4 mld. jenov.

Japonská automobilka Honda Motor Co za svoj účtovný štvrtý kvartál, čiže za január až marec, prekvapujúco skončila v strate. Výrobca áut za tri mesiace do 31. marca vykázal čistú stratu v sume 93,4 mld. japonských jenov (JPY). Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, pritom očakávali, že Honda dosiahne zisk v objeme 115,35 mld. JPY.
Dôvodom straty bolo to, že náklady tretej najväčšej japonskej automobilky súvisiace s dodržiavaním kvality sa za celý účtovný rok zväčšili takmer štvornásobne. Väčšina týchto nákladov súvisela so zvolávaním áut pre chybné airbagy vyrobené firmou Takata. Honda uviedla, že za svoj uplynulý účtovný rok na náklady súvisiace s chybnými airbagmi vyčlenila celkovo 436 mld. JPY.

Za celý účtovný rok končiaci sa v závere marca Honda dosiahla čistý zisk 344,5 mld. JPY, čo bolo o 164,9 mld. JPY menej ako za účtovný rok končiaci sa v marci 2015. Honda však prognózuje, že v terajšom účtovnom roku sa jej čistý zisk zvýši o 13,2 %. Predpokladá totiž, že dobrý globálny predaj automobilov vykompenzuje negatívny vplyv silnejšieho jenu. Honda odhaduje, že jej zisk za tento účtovný rok dosiahne sumu 390 mld. JPY.

( EUR = 124,5 JPY)

Súvisiace články

Aktuálne správy