Rast tržieb v priemysle na Slovensku sa v marci spomalil

Dynamika tržieb v slovenskom priemysle sa v marci výrazne spomalila. Kým v predchádzajúcich mesiacoch vykazoval priemysel medziročné rasty tržieb na úrovni okolo 10 %, v treťom mesiaci tohto roka stúpli iba o 0,9 %. Vo februári pritom rástli o 10,4 %. Za marcovým vývojom možno hľadať iba mierny rast tržieb v samotnej priemyselnej výrobe o 0,5 %. Najdynamickejšie tržby rástli v dodávke vody, čistení a odvode odpadových vôd, odpadoch a službách odstraňovania odpadov o 12,5 %, vyššie boli aj v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 2,4 %. Klesli v ťažbe a dobývaní o 10,8 %. Medzimesačne boli priemyselné tržby na Slovensku v marci oproti februáru nižšie o 3,8 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR (ŠÚ).

V rámci priemyselnej výroby najvýznamnejšie medziročné zvýšenie tržieb v marci zaznamenali najmä vo výrobe dopravných prostriedkov o 2,3 %, výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 8,4 %, ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 11,1 % a vo výrobe elektrických zariadení o 7,7 %. Tržby klesli vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 19,4 %, výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 14 %, výrobe chemikálií a chemických produktov o 13,3 %, vo výrobe základných farmaceutických výrobkov a farmaceutických prípravkov o 30,5 %.

Z ďalších sektorov hospodárstva tržby medziročne klesli v stavebníctve o 9,7 % pri medzimesačnom poklese o 4 %. Rovnako medziročne nižšie boli aj tržby v doprave a skladovaní o 7,2 %. Medzimesačne boli tržby v tomto odvetví nižšie o 4,1 %. Minimálny rast na medziročnej báze zaznamenali podniky v odvetví informačných a komunikačných technológií o 0,1 % pri medzimesačnom náraste o 0,2 %. Napokon tržby vo vybraných trhových službách oproti vlaňajšiemu marcu stúpli o 4,6 %, keď v marci oproti februáru boli vyššie o 1,7 %.

V priemere za prvé tri mesiace tohto roka sa celkové tržby v priemysle na Slovensku medziročne zvýšili o 6,6 %. Tržby stavebných subjektov sa naopak oproti prvému kvartálu vlaňajška znížili o 0,1 % a v doprave a skladovaní tržby medziročne klesli o 2 %. Celkové tržby v informačných a komunikačných činnostiach sa zvýšili len mierne o 0,2 % a vo vybraných trhových službách tržby oproti prvým trom mesiacom minulého roka vzrástli o 4,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy