V apríli boli spotrebiteľské ceny medziročne nižšie o 0,4 %

Medziročný pokles spotrebiteľských cien pokračoval aj v apríli. Ceny boli totiž oproti vlaňajšku nižšie o 0,4 %, kým v marci klesali o 0,5 %. V priemere za prvé štyri mesiace tohto roka tak spotrebiteľské ceny na Slovensku medziročne klesli o 0,5 %. Medzimesačne ceny v apríli oproti marcu naopak rástli o 0,3 %, kým v marci zostali na februárovej úrovni. Vyplýva to z údajov zverejnených Štatistickým úradom SR (ŠÚ).

Na medziročnej báze klesali naďalej najmä ceny v doprave, a to o 4 %. Nižšie boli aj ceny potravín a nealkoholických nápojov o 2,5 %, ceny za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a iné palivá o 1,3 % a ceny poštových a telekomunikačných služieb o 0,2 %. Naopak oproti vlaňajšku vzrástli ceny za hotely, kaviarne a reštaurácie o 2,4 %, rekreáciu a kultúru o 2 %, rozličné tovary a služby o 1,5 %, zdravie o 1,4 %, alkoholické nápoje a tabak o 1,3 %, vzdelávanie o 0,8 %, nábytok, bytové zariadenie a bežnú údržbu domu o 0,7 % a taktiež za odevy a obuv o 0,6 %.

Medzimesačne zdraželi hlavne odevy a obuv o 1,9 %, alkoholické nápoje a tabak o 1,5 % a doprava o 1,1 %. Vyššie boli aj ceny za nábytok, bytové zariadenie a bežnú údržbu domu a za zdravie zhodne o 0,4 %, potraviny a nealkoholické nápoje a vzdelávanie zhodne o 0,2 %, rekreáciu a kultúru a hotely, kaviarne a reštaurácie zhodne o 0,1 %. Klesli ceny rozličných tovarov a služieb o 0,1 %. Na úrovni predchádzajúceho mesiaca zostali ceny za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a iné palivá a poštových a telekomunikačných služieb.

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblastí daní, v apríli dosiahla 0,1 %, kým v marci bola na nulovej úrovni. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, dosiahla v apríli na medziročnej báze 0,3 %, oproti nulovému rastu v marci. V medzimesačnom porovnaní bola jadrová inflácia v apríli na úrovni 0,4 % rovnako ako čistá inflácia.

Súvisiace články

Aktuálne správy