Nórska ekonomika sa v 1. štvrťroku vrátila k rastu

Nórska ekonomika sa v 1. štvrťroku vrátila k rastu, pričom tempo rastu bolo vyššie, než sa očakávalo. S odvolaním sa na údaje nórskeho štatistického úradu o tom informoval portál RTTNews.
Ekonomika Nórska bez započítania ropného, plynárenského a lodného sektora sa v 1. štvrťroku zvýšila medzikvartálne o 0,3 %. Na porovnanie, v poslednom štvrťroku minulého roka zaznamenala pokles o 0,1 %. Ide o prvý medzištvrťročný rast za posledné tri kvartály a okrem toho vyšší, než predpokladali ekonómovia. Tí očakávali, že ekonomika vzrastie o 0,2 %.
Celkový hrubý domáci produkt (HDP) Nórska vzrástol v 1. štvrťroku medzikvartálne o 1 %. Na porovnanie, v poslednom kvartáli minulého roka klesla celková nórska ekonomika o 1,3 %.
K rastu prispeli najmä verejné výdavky, ktoré v 1. kvartáli vzrástli o 0,9 % po 0,4-% raste v predchádzajúcom štvrťroku. Naopak, rast spotrebiteľských výdavkov sa zmiernil. V poslednom štvrťroku minulého roka vzrástli o 0,5 %, v prvých troch mesiacoch tohto roka dosiahol rast 0,3 %.
Investície klesli, pokles bol však miernejší. Zatiaľ čo vo 4. kvartáli minulého roka klesli investície o 1,3 %, v 1. štvrťroku tohto roka to bolo o 0,9 %. Export sa znížil o 1,2 % a dovoz klesol o 0,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy