Pokles spotrebiteľských cien v Írsku sa v apríli spomalil

Spotrebiteľské ceny v Írsku klesli v apríli tretí mesiac po sebe, tempo poklesu sa však spomalilo. K ďalšiemu poklesu v rade prispeli najmä náklady na dopravu, ktoré klesli takmer o 5 %. S odvolaním sa na údaje írskeho štatistického úradu o tom informoval portál RTTNews.
Spotrebiteľské ceny v Írsku klesli minulý mesiac medziročne o 0,1 %. V marci pokles predstavoval 0,3 %. Náklady na dopravu sa znížili o 4,9 % a ceny oblečenia a obuvi o 2,3 %. Na druhej strane, náklady v zdravotníctve sa o 0,7 % zvýšili.
Na medzimesačnej báze spotrebiteľské ceny v Írsku v apríli vzrástli, tempo rastu však bolo slabšie. V marci sa spotrebiteľské ceny oproti predchádzajúcemu mesiacu zvýšili o 0,4 %, v apríli ale rast dosiahol len 0,2 %.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien klesol v apríli medziročne o 0,2 % a výrazne tak spomalil tempo poklesu, keď v marci pokles dosiahol 0,6 %. Medzimesačne sa harmonizovaný index spotrebiteľských cien zvýšil o 0,3 %, teda rovnakým tempom ako v predchádzajúcom mesiaci.

Súvisiace články

Aktuálne správy