Prebytok energie z obnoviteľných zdrojov: Ľudia dostávali peniaze za to, že míňali elektrinu

, quartz Foto: SITA/AP

V nedeľu 8. mája, v Nemecku dosiahli nové maximá pri výrobe energie z obnoviteľných zdrojov. Vďaka slnečnému a veternému dňu, sa pomocou biomasy, solárnych, veterných a vodných elektrární, podarilo vyprodukovať asi 55 GW energie, pričom spotreba dosiahla 63 GW. Dokázali tak alternatívou pokryť 87 %. Ceny silovej energie šli počas niekoľkých hodín do záporu, čo znamená, že komerčným zákazníkom platili za spotrebu elektriny.

V minulom roku predstavoval priemer energie získanej z obnoviteľných zdrojov v Nemecku 33 %, píše Agora Energiewende, nemecký think tank zaoberajúci sa čistou energiou. Nové zdroje z veternej energie by mali toto číslo výrazne zvýšiť. "Podiel energie z obnoviteľných zdrojov rastie každý rok," uviedol Christoph Podewils z Agora. "Energetický systém sa tejto skutočnosti pekne prispôsobuje. Tento deň opäť ukázal, že systém založený na veľkom množstve energie z obnoviteľných zdrojov, dokáže  fungovať dobre."

Kritici argumentovali, že kvôli denných vrcholom a dnám pri získavaní energie z obnoviteľných zdrojov, ako slnko zapadá a vychádza, ako sila vetra rastie a klesá, budú hrať obnoviteľné zdroje vždy len druhé husle v dodávkach energie do hlavných ekonomík. Ale táto obava sa ukazuje ako čím ďalej, tým menej pravdepodobná. Nemecko plánuje dosiahnuť 100 % energie z obnoviteľných zdrojov do roku 2050, a v Dánsku veterné turbíny už na niektorých miestach generujú viac elektrickej energie, ako je spotreba krajiny, prebytok vyvážajú do Nemecka, Nórska a Švédska.

Nemecký prebytok energie v nedeľu nemožno považovať výhradne za dobrú správu. Systém je stále príliš rigidný pre dodávateľov energie a naopak spotrebitelia dokážu celkom rýchlo zareagovať na cenové signály. Hoci plynové elektrárne sa dali vypnúť okamžite, jadrové a uhoľné elektrárne nie je možné tak rýchlo vyradiť z prevádzky. Situácia sa teda nedala riešiť inak, elektrárne platili za dodávku energie do siete počas niekoľkých hodín, zatiaľ čo priemyselní zákazníci, ako sú rafinérie a zlievarne, zarábali peniaze vďaka spotrebe elektrickej energie.

Súvisiace články

Aktuálne správy