Španielsko žiada EK, aby mu neudelila pokutu za deficit

Úradujúci španielsky premiér Mariano Rajoy požiadal Európsku komisiu (EK), aby neudelila krajine pokutu, ktorá jej hrozí za to, že nesplnila rozpočtový cieľ v oblasti deficitu za rok 2015. V sobotu o tom informovali noviny El País s odvolaním sa na list, ktorý Rajoy adresoval šéfovi EK Jean-Claudeovi Junckerovi. V tomto liste zdôraznil úsilie, ktoré za uplynulé štyri roky Španielsko vynaložilo v uplynulých štyroch rokoch.

Zo stanoviska EK vyplýva, že list dostala a preštuduje ho. V roku 2011 sa sprísnili pravidlá a vyplýva z nich, že režim finančných sankcií, ktoré pravidlá porušujú, je automatickejší a je náročnejšie ho obísť.

Španielsko v roku 2015 nedosiahlo svoj cieľ v oblasti deficitu, ktorý bol stanovený na úrovni 4,2 % hrubého domáceho produktu (HDP). Nadmerné výdavky regiónov a nedostatočné príjmy sociálneho systému zvýšili rozpočtový deficit v roku 2015 na 5 % HDP. EK zvažuje, že pokutu udelí Španielsku a Portugalsku za to, že stanovené ciele nesplnili. Pokuta by mohla dosiahnuť výšku 0,2 % HDP. V prípade Španielska by to mohla byť suma 2,16 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy