Čínsky export aj import v apríli klesli

Export z Číny v apríli klesol, ale import sa znížil ešte strmšie. Druhá najväčšia svetová ekonomika vykázala vďaka tomu obchodný prebytok. Informovali o tom agentúry AP a DPA na základe údajov, ktoré dnes zverejnil čínsky colný úrad.
Presnejšie, hodnota čínskeho exportu sa v apríli znížila medziročne o 1,8 % na 172,7 miliardy USD (151,13 miliardy eur) a hodnota importu sa prepadla o 10,9 % na 127,2 miliardy USD. Import do Číny vytrvalo klesá už 18 mesiacov v rade.
Vďaka menšiemu poklesu exportu ako importu zaznamenala Čína v apríli obchodný prebytok 45,56 miliardy USD, zatiaľ čo analytici očakávali kladné saldo vo výške 40 miliárd USD.
Tieto údaje signalizujú, že vládne stimuly na podporu ekonomiky nepriniesli oživenie jej rastu. Slabý spotrebiteľský dopyt v samotnej Číne (o čom svedčí pád importu), ale aj v ostaných častiach sveta, podkopávajú snahu čínskej vlády zastaviť spomaľovanie ekonomiky. Jej výkon v 1. kvartáli vzrástol o 6,7 %, najmenej za sedem a pol roka.
Štatistiky ďalej ukázali, že vývoz z Číny do Európskej únie, ktorá je najväčším obchodným partnerom ázijskej krajiny, sa v apríli zvýšil o 3,2 %, ale export do USA klesol o 9,3 %.
Za prvé štyri mesiace roka sa export z Číny znížil o 7,6 % a import až o 12,8 %. To je výrazná zmena oproti predchádzajúcim rokom, keď export rástol o dvojciferné číslo.

Súvisiace články

Aktuálne správy