Zisk Société Générale v 1. kvartáli nečakane vzrástol

Francúzska banka Société Générale (SocGen) zaznamenala v 1. kvartáli nečakaný nárast zisku, na ktorom sa podieľala najmä jej domáca spotrebiteľská divízia. Vedenie banky zároveň oznámilo, že plánuje ďalšiu redukciu nákladov v investičnej divízii. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Čistý zisk druhej najväčšej banky vo Francúzsku sa za prvé tri mesiace tohto roka zvýšil o 6,5 % na 924 miliónov eur z 868 miliónov eur v rovnakom období 2015. Tento výsledok prekonal odhady analytikov, ktorí počítali s poklesom zisku na v priemere 765 miliónov eur. Banka však v sledovanom období zaknihovala jednorazový príjem 218 miliónov eur, keďže Európska komisia jej znížila pokutu z roku 2013 za manipuláciu s úrokovými sadzbami.
Société Générale ale môže mať problém dosiahnuť plánovaný zisk v tomto roku. Dôvodom sú výkyvy na trhoch, prísnejšie pravidlá pre výšku kapitálových rezerv a straty jej ruskej divízie.
Z hospodárskych výsledkov banky ďalej vyplýva, že jej domáca, francúzska spotrebiteľská divízia zaznamenala v 1. štvrťroku nárast zisku o 18 %. Pomohlo jej pritom zníženie výdavkov na zlé, nesplácané úvery. A zároveň, zisk zahraničných divízií retailového bankovníctva a finančných služieb Société Générale sa v prvých troch mesiacoch roka takmer zdvojnásobil. To jej pomohlo zmierniť 15-% pokles zisku investičnej divízie a jeho vplyv na celkové výsledky.
V Rusku, ktoré je jedným z najväčších zahraničných trhov banky, vykázala Société Générale v 1. kvartáli stratu 18 miliónov eur, čo je menej ako strata 89 miliónov eur vlani v rovnakom období.
Ukazovateľ kapitálovej primeranosti Tier 1 ratio do konca marca 2016 vzrástol na 11,1 % z 10,9 % na konci decembra.
Prevádzkové náklady banky sa v 1. štvrťroku znížili o 3,6 % na 4,3 miliardy eur.
Vedenie banky plánuje zredukovať výdavky investičnej divízie do roku 2017 o ďalších 220 miliónov eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy