Mapa ekonomických trestných činov: Pozrite sa, čo sa deje vo vašom priamom susedstve

, minv.sk Foto: TASR/Branislav RačkoAP

Kriminalita bielych golierov zapríčiňuje v hodnotovom vyjadrení vyššie škody ako všetky ostatné formy kriminality spoločne.

Ekonomická kriminalita je v súčasnosti veľkým problémom, ktorý je prítomný na celom svete. Takáto forma kriminality sa z roka na rok zvyšuje, neustále vyvíja a prispôsobuje sa novým podmienkam. Jej formy sú stále sofistikovanejšie a firmám neostáva nič iné, len hľadať stále novšie a efektívnejšie metódy boja proti nej.

Na sklonku minulého storočia sa podceňoval význam postavenia hospodárskej kriminality, hoci jej miera už vtedy bola mimoriadne závažná. Dialo sa tak predovšetkým v súvislosti s požiadavkami vtedajšej politickej scény a v súlade s reakciami ľudu na osudovú úlohu, ktorú západné   podnikateľské subjekty, investičné spoločnosti i kriminálne živly zohrávali pri premene štátneho vlastníctva na súkromné.

Na Slovensku v rámci ekonomickej kriminality sa tešia obľube rôzne podvody v obchodnom procese, ale aj sprenevera majetku, korupcia a úplatky, ale aj počítačová kriminalita a daňové podvody, falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí, úverové podvody, zneužívanie platobnej karty alebo elektronických peňazí.

 Údaje o trestných činoch ( škody v tisíc € )
 Zistené  Objasnené    t.j. %   Spôsob. škoda   Dodatoč. objasnené 
         
 EKONOMICKÁ KRIMINALITA   3 935   1 530   39   90 649
 skrátenie dane   1 473   818   56   37 460
 krádež   4   3   75   8
 ochrana meny   261   7   3   9
 ohroz.devízového hospod.        
 korupcia   30   13   43  
 sprenevera   193   91   47   4 460
 podvod   678   178   26   13 549
 poruš.autorských práv   14   1   7   57

Bežný človek, ktorý sa nepohybuje vo sfére biznisu, ani netuší, ako sofistikovane sa dnes pácha ekonomická kriminalita. Preto môže byť až nepochopiteľné, načo má jeden človek niekoľko desiatok eseročiek, a načo sú mu ďalšie firmy napísané na biele kone. Existuje množstvo mechanizmov, ako sa dostať k obrovským peniazom. Napríklad cielené úpadky firiem, poškodzovanie veriteľov, či netransparentné prevody peňazí medzi firmami. Ako sa hovorí, príležitosť robí zlodeja. Pozrite si aktuálnu mapu Slovenska, ktorá zobrazuje regióny, v ktorých tento druh kriminality najčastejšie polícia odhalila.


Súvisiace články

Aktuálne správy