Voľné priemyselné priestory v SR sú na rekordnom minime

Nájomné aktivity na slovenskom trhu s priemyselnými nehnuteľnosťami v prvom kvartáli tohto roku prekonali predošlý štvrťrok o 31 %.

Po ukončení prvého kvartálu tohto roka bola na slovenskom trhu s priemyselnými nehnuteľnosťami nájomná aktivita na úrovni 166 299 metrov štvorcových. Množstvo voľných priestorov klesá a v tomto štvrťroku dosiahlo historický rekord na úrovni 2,63 %. Informovala o tom spoločnosť CBRE Slovensko. Celkový rozsah trhu priemyselných nehnuteľností sa zvýšil v prvom kvartáli na 1,73 milióna metrov štvorcových. Výška nájomného sa pohybuje na úrovni 3,3 eura až 4,2 eura za meter štvorcový na mesiac.

 

Nájomné aktivity v prvom kvartáli tohto roku prekonali predošlý štvrťrok o 31 %. Nové kontrakty a budúce nájomné zmluvy tvoria 117 tisíc metrov štvorcových z celkovej nájomnej aktivity. "Údaje, ktoré máme k dispozícii jasne ukazujú, že trh priemyselných nehnuteľností u nás rastie. Ako sme predpokladali, ťahá ho hlavne automobilový priemysel,“ uviedol Tomáš Ostatník, ktorý je v spoločnosti CBRE Slovensko zodpovedný za segment priemyselných nehnuteľností.

Developerská aktivita rastie najmä pre výstavbu na mieru a uzatváranie prenájmov ešte pred dokončením projektu. V súčasnosti je vo výstavbe 214 tisíc metrov štvorcových celkovej výmery priemyselných objektov, z čoho až 70 % tvoria projekty na mieru na základe objednávok klientov. Počet špekulatívnych projektov v sledovanom období narástol na 58 tisíc metrov štvorcových.

Podľa spoločnosti bude silná nájomná aktivita pokračovať aj po zvyšok tohto roka. "Naša predpoveď sa zakladá na veľkom záujme nových a už vopred ohlásených transakcií z predošlého obdobia. Záujem bude aj naďalej predovšetkým zo strany spoločností, pôsobiacich v automobilovom priemysle a zvýšený nárast prenájmov priestorov predpokladáme aj u firiem z oblasti e-biznisu,“ uzavrel Ostatník.

Spoločnosť CBRE so sídlom v Los Angeles má vo svete viac ako 350 kancelárií. Firma poskytuje služby v oblasti strategického poradenstva, uskutočňovania predaja a prenájmov, správy nehnuteľností, či oceňovania nehnuteľností, projektového manažmentu a konzultačných činností. Na Slovensku začala CBRE svoje pôsobenie v roku 2002 a v krajine bola prvou spoločnosťou poskytujúcou poradenské služby v oblasti nehnuteľností.

Súvisiace články

Aktuálne správy