Halliburton odvolal fúziu s Baker Hughes pre nízke ceny ropy

Americká spoločnosť Halliburton, ktorá vyrába zariadenia pre ťažbu ropy, odvolala fúziu s Baker Hughes. Dôvodom je nízka cena ropy a výhrady štátnych orgánov. Informovala o tom agentúra DPA.
Firmy sa na fúzii dohodli v novembri 2014 a po vzájomnej dohode sa rozhodli transakciu zrušiť. Halliburton musí svojmu menšiemu konkurentovi zaplatiť zmluvnú sankciu vo výške 3,5 miliardy USD (3,07 miliardy eur).
Fúzia okrem toho narazila na výhrady protimonopolných úradov v USA aj Európe. Americké ministerstvo spravodlivosti v apríli tohto roka dokonca podalo žalobu proti plánovej fúzii. Európska komisia v januári oznámila, že spojenie spoločností povedie k obmedzeniu voľby zákazníkov a môže mať za následok vyššie ceny služieb v oblasti ťažby a výskumu v EÚ.
Prepad cien ropy zasiahol nielen ťažiarske koncerny, ale aj dodávateľov ťažobných zariadení. Mnohé ropné spoločnosti, ako BP a Statoil, museli zmraziť plány prieskumu nálezísk a drasticky znížiť investície. Spoločnosti ako Halliburton, tak prišli o podstatnú časť svojich príjmov.

Súvisiace články

Aktuálne správy