Ku koncu novembra sa na Slovensku chovalo 36 tisíc kôz

Na Slovensku sa podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory väčšina kôz chová pre produkciu mlieka, pričom vlani sa ho na Slovensku vyprodukovalo takmer 15 miliónov litrov.

Ku koncu novembra minulého roka sa na Slovensku chovalo 36 tisíc kôz, z čoho 26 900 bolo kôz matiek. Celkový počet kôz sa v porovnaní s rokom 2014 zvýšil. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová, pričom komora vychádzala z údajov Štatistického úradu SR. „Počet hospodárskych zvierat sa na Slovensku znižuje, tento trend je pri väčšine druhov hospodárskych zvierat. Opačne však tomu bolo v roku 2015 v chove kôz,“ dodala hovorkyňa. Stav kôz považuje komora v poslednom desaťročí za stabilný, keďže ich počet sa pohybuje od 34 100 do 37 100 kusov.

Na Slovensku sa podľa Holéciovej väčšina kôz chová pre produkciu mlieka, pričom vlani sa ho na Slovensku vyprodukovalo takmer 15 miliónov litrov. Priemerná spotreba kozieho mlieka na osobu na rok sú menej ako tri litre. Z členov EÚ majú najvyššiu produkciu kozieho mlieka Francúzsko, Španielsko, Grécko, Rumunsko a Holandsko.

Komora pozitívne hodnotí dostupnosť kozích výrobkov, aj keď väčšina z nich pochádza zo zahraničia, dnes je možné kúpiť syr alebo mlieko v obchodnej sieti. Stále je však spotreba kozieho mlieka, syrov a kozieho mäsa nízka, a tak tento sektor má podľa komory možnosti rozvoja. „Kozľatá sú často určené po sezóne na mäso, aj v tejto komodite je však spotreba takmer nemerateľná, keď v priemere spotrebujeme na Slovensku len 15 gramov kozieho mäsa za rok,“ uzavrela Holéciová.

Súvisiace články

Aktuálne správy