SPPK nesúhlasí s požiadavkou obchodu na zavedenie EAN kódov s dátumom spotreby

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) nesúhlasí s požiadavkou obchodníkov na zavedenie čiarových kódov, tzv. EAN kódov, s dátumom spotreby výrobkov, ktorá už viackrát odznela zo strany obchodu s odvolávaním sa na ochranu spotrebiteľa. Uviedla to hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.


"Opätovne zo strany Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory zastupujúcej potravinársky priemysel na Slovensku vyjadrujeme nesúhlas so zavádzaním takejto povinnosti v rámci Slovenskej republiky a zároveň aj s vyvíjaním iniciatív slovenských europoslancov na presadzovanie takýchto aktivít na úrovni Európskej únie," zdôraznila.
Pre potravinárske podniky na Slovensku by to podľa nej znamenalo zakúpiť a vybudovať úplne nový technologický systém tzv. EAN kód 128, čo by predstavovalo veľké finančné zaťaženie a ďalšie zníženie ich konkurencieschopnosti.
SPPK podľa jej slov považuje potravinárstvo a poľnohospodárstvo za strategicky najdôležitejšie odvetvia slovenskej ekonomiky. Napriek tomu sa postavenie potravinárskeho priemyslu na Slovensku každoročne oslabuje. Je preto nevyhnutné hľadať riešenia na jeho rast a vytváranie stability v legislatívnom prostredí. "Návrh obchodníkov na zavedenie čiarových kódov je destabilizačným prvkom pre slovenské potravinárstvo, ktoré v žiadnom prípade nepodporujeme," podčiarkla hovorkyňa komory.
Znižovanie výkonnosti potravinárskeho priemyslu a poľnohospodárstva sa podľa nej zakaždým prejaví aj na znížení zamestnanosti. Zníženie zamestnanosti prináša vyššie výdavky štátu na sociálnu politiku, zníženie kúpyschopnosti obyvateľstva, a tým aj pokles ekonomiky celej krajiny.
"Je to podľa nášho názoru neetická obhajoba obchodu, že zavedenie čiarových kódov požaduje z dôvodu ochrany spotrebiteľa. Spotrebiteľ je dostatočne chránený zákonom o potravinách, ktorý vydalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Zákon ustanovuje, že je zakázané umiestňovať na trh tovar po uplynutí dátumu spotreby alebo dátumu minimálnej trvanlivosti (DMT), za čo zodpovednosť nesie obchodník. 'Umiestnenie na trh' znamená skladovanie, uchovávanie potravín na účely predaja, vrátane ponúkania na predaj," povedala.
V záujme ochrany spotrebiteľa je podľa Holéciovej zo strany obchodu nevyhnutné zabezpečiť takú vnútornú kontrolu pohybu tovaru, aby sa potraviny po dátume trvanlivosti v ponuke pre spotrebiteľov vôbec neobjavili. Túto zodpovednosť však obchod nemôže prenášať na iné subjekty potravinového reťazca.
Obchodníci navrhujú využiť EAN kód pri dátume spotreby už dlhodobejšie. "Dátum minimálnej trvanlivosti na potravinách by mohol by súčasťou tzv. EAN kódu, ktorý by po jej uplynutí znemožnil predaj potraviny pri prechode cez elektronickú registračnú pokladnicu (ERP) obchodníka," uviedol 21. apríla 2015 na tlačovej konferencii v rámci 19. ročníka medzinárodnej konferencie Slovak Retail Summit 2015 prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) Pavol Konštiak.
Ak by potravinový tovar obsahoval v EAN kóde aj DMT, predchádzalo by sa podľa Konštiaka zlyhaniam personálu obchodu pri kontrole dodržiavania DMT, za čo obchodné prevádzky dostávajú od inšpektorov veľmi vysoké pokuty. "Pri predaji by sme sa tak nemuseli spoliehať na predavačku, ktorá z pultu v obchode neodstránila potravinový tovar s už uplynulým dátumom minimálnej trvanlivosti," zdôraznil Konštiak.
Obchodníci sú podľa Konštiaka na systém fungovania kontroly DMT cez EAN kódy pripravení. "Problémom zatiaľ je, že nie sú výrobcovia, ktorí by dodávali takto označené výrobky, respektíve je ich zatiaľ málo," doplnil. Legislatívnym problémom použitia EAN kódov, ktoré by na ERP zabránili predaju potravín po DMT, je podľa podpredsedu predstavenstva COOP Jednota Slovensko Martina Katriaka to, že v súčasnosti sa nemôže potravina s uplynulým DMT ani nachádzať v ponuke obchodu na pulte. "Ak takýto výrobok totiž kontrolór nájde už na pulte obchodu, tak je udelená pokuta. Teda nie až vtedy, keď prejde tovar cez pokladňu," dodal vlani Katriak.

Súvisiace články

Aktuálne správy