ENERGETIKA: Dnes začnú generálnu opravu štvrtého bloku…

Elektrárne plánujú aj generálnu opravu tretieho bloku atómovej elektrárne Bohunice V2

Opravte si, prosím, správu ENERGETIKA: Dnes začnú generálnu opravu štvrtého bloku v Bohuniciach, ktorú agentúra SITA vydala dnes o 15:16 pod číslom 0086. V druhom odseku správy je uvedený nesprávne rok, odkedy budú robiť opravy na dvoch blokoch atómovej elektrárne Bohunice V2 paralelne. Správne má byť: „Prvýkrát od roku 2004 budú robiť opravy na dvoch blokoch atómovej elektrárne Bohunice V2 paralelne“. Nesprávnu informáciu poskytla spoločnosť Slovenské elektrárne. Agentúra SITA pripája opravené znenie správy.

ENERGETIKA: Dnes začnú generálnu opravu štvrtého bloku v Bohuniciach

Spoločnosť Slovenské elektrárne dnes začína generálnu opravu štvrtého bloku atómovej elektrárne Bohunice V2. Oprava bude trvať do 7. júna. Ako informovala hovorkyňa spoločnosti Slovenské elektrárne Janka Burdová, elektrárne uskutočnia aj plánovanú generálnu opravu tretieho bloku v Bohuniciach. To znamená, že oba bloky budú v údržbe 25 dní naraz.

Tieto odstávky sú druhou a treťou v rámci plánu odstávok atómových elektrární na tento rok. Prvýkrát od roku 2004 budú robiť opravy na dvoch blokoch atómovej elektrárne Bohunice V2 paralelne. „Počas plánovanej 25-dňovej spoločnej odstávky zabezpečia Slovenské elektrárne zazmluvnený objem elektriny a dodávky tepla pre zákazníkov a obchodných partnerov, a to bez akéhokoľvek vplyvu na obyvateľov v okolí atómovej elektrárne Bohunice V2. Chýbať bude len para nad chladiacimi vežami, ktorá je bežne viditeľná počas prevádzky elektrárne,“ dodáva Burdová s tým, že zásobovanie teplom pre elektrárne a domácnosti v Hlohovci, Leopoldove a Jaslovských Bohuniciach je zabezpečené z pomocnej kotolne spoločnosti JAVYS. Domácnosti v Trnave bude zásobovať Trnavská teplárenská z vlastného náhradného zdroja.

Odstávky a opravy sú podľa elektrární štandardnou súčasťou životného cyklu každej jadrovej elektrárne. V rámci odstávok popri plánovanej údržbe zariadení a systémov čiastočne vymenia palivo v oboch blokoch. Slovenské elektrárne zavŕšia harmonogram plánovaných odstávok na tento rok odstávkou druhého bloku atómovej elektrárne Mochovce na jeseň.

Súvisiace články

Aktuálne správy