Realizácia slovensko-poľského plynovodu napreduje

Realizácia projektu slovensko-poľského prepojenia plynárenských prepravných sietí napreduje tak, aby plynovod mohol byť spustený do komerčnej prevádzky podľa plánu, teda v roku 2019. Uviedol to pre TASR špecialista externej komunikácie spoločnosti Eustream Pavol Kubík.
Pripomenul, že v januári bolo spoločnosti Eustream doručené záverečné stanovisko Ministerstva životného prostredia SR, ktorým sa úspešne ukončil proces posudzovania vplyvov projektu na životné prostredie.
„Celý proces trval 15 mesiacov, čo je vzhľadom na rozsah hodnoteného územia veľmi dobrý výsledok. Projekt sa tak posúva do fázy zákonného povoľovacieho konania, v ktorom nasleduje územné konanie a vydanie územného rozhodnutia,“ spresnil Kubík.
Európska komisia (EK) udelila 14. októbra 2013 projektu slovensko-poľského plynárenského prepojenia štatút tzv. projektu spoločného záujmu. Prepojenie plynárenských prepravných systémov Slovenska a Poľska má za úlohu zabezpečiť diverzifikáciu zdrojov a trás, ako aj stabilitu dodávok plynu pre obidve krajiny. Projekt významne zlepší energetickú bezpečnosť v celom stredovýchodnom a juhovýchodnom regióne Európy, zvýšením diverzifikácie dodávok plynu a znížením súčasnej úrovne závislosti od dodávok plynu z jediného zdroja.
Eustream 7. júna 2015 informoval, že projekt slovensko-poľského plynárenského prepojenia získal finančnú podporu z EÚ na prípravné štúdie a výkon inžinierskych činností. Eustream a prevádzkovateľ poľskej prepravnej siete Gaz-System S.A. podpísali s Výkonnou agentúrou EK pre inováciu a siete (Innovation and Networks Executive Agency-INEA) trojstrannú dohodu o finančnej pomoci z EÚ na projekt „Vypracovanie projektovej dokumentácie a výkon inžinierskych činností pre poľsko-slovenské prepojenie plynárenských sietí“.
Na základe tejto dohody projekt získal finančnú podporu z EÚ vo výške 4,6 milióna eur v rámci fondu s názvom Connecting Europe Facility. Prípravné práce pre projekt dostali maximálny podiel finančnej podpory, ktorý poskytuje EÚ na štúdie, a to 50 %. Eustream získal 2,33 milióna eur a Gaz-System 2,26 milióna eur z celkovej sumy.
Obojsmerný slovensko-poľský plynovod prepojí slovenskú kompresorovú stanicu vo Veľkých Kapušanoch a poľský plynárenský uzol v Strachocine. Celková dĺžka prepojenia je 164 kilometrov (km), z toho sa 106 km nachádza na slovenskom a 58 km na poľskom území. Projekt plynárenského prepojenia zahŕňa aj nevyhnutné posilnenie vnútroštátnej plynárenskej siete v juhovýchodnom Poľsku, výstavbu kompresorovej stanice v Strachocine, úpravu existujúcej kompresorovej stanice vo Veľkých Kapušanoch a výstavbu meracej stanice v blízkosti slovensko-poľskej štátnej hranice.
Eustream je prevádzkovateľom prepravnej siete zemného plynu v SR. Jeho hlavným poslaním je preprava zemného plynu na Slovensko a cez jeho územie na európske trhy. Vlastní a prevádzkuje vysokotlakový prepravný systém, ktorý pozostáva zo štyroch až piatich paralelných potrubí v celkovej dĺžke viac ako 2332 km a štyroch kompresorových staníc s celkovým inštalovaným výkonom viac ako 550 MW.

Súvisiace články

Aktuálne správy