Volebné právo na americkej mene: Novú 20 dolárovku bude zdobiť prominentná žena

, TASR Foto: TASR/AP;SITA/AP

Oznámil to tento týždeň minister financií Spojených štátov Jack Lew.

Pôvodným plánom boli zmeny na 10-dolárovej bankovke, avšak tam zostane bývalý prezident Alexander Hamilton. K zmene dôjde na 20-dolárovke.

Namiesto prezidenta Andrewa Jacksona bude na nej zobrazená Harriet Tubmanová. Tubmanová bola počas americkej Občianskej vojny aktivistkou za občianske práva vtedajších africko-amerických otrokov, pričom sama unikla otroctvu, do ktorého sa narodila. Advokátka známej Underground Railroud, siete tajných ciest pre únik otrokov na liberálny sever USA, sa na 20-dolárovku dostane v roku 2020, v spojení so stým výročím 19. dodatku Americkej ústavy, ktorá priniesla občanom USA právo voliť bez ohľadu na ich pohlavie.

Tubmanová bude na prednej strane spomínanej bankovky, pričom Jackson sa presunie sa zadnú stranu. Okrem toho, zadná časť 10-dolárvej bankovky si uctí ženy bojujúce za právo voliť.

V kampani sa okrem iných objavili návrhy na Rosu Parksovú, Eleanor Rooseveltovú, a Wilmu Mankillerovú – prvú ženu, ktorá bola zvolená za náčelníčku indiánskeho kmeňa Čerokíov.

Súvisiace články

Aktuálne správy