Ako prezidentské voľby ovplyvnia akciový trh USA?

, Fidelity Foto: SITA/AP;thinkstock

Boj o Biely dom naberá obrátky a súvislosť medzi prezidentskými voľbami a akciovým trhom USA opäť vzbudzuje pozornosť investorov. Historicky, trh USA má v poslednom roku druhého volebného obdobia prezidenta väčšinou tendenciu klesať. Možno tiež očakávať, že rétorika a neistota z volebnej kampane vyvolá na trhu krátkodobú volatilitu. Avšak tieto pravidlá nie sú vytesané do kameňa a história sa nie vždy opakuje.

Tento rok je v mnohých ohľadoch jedinečný, prezident sa neusiluje o znovuzvolenie a súčasný viceprezident nekandiduje, takže ktokoľvek vyhrá, bude v úrade nový.

Doterajšie výsledky primárok v USA
Ako je ukázané nižšie, Hillary Clintonová a Donald Trump si po výsledkoch v primárkach za posledné dva mesiace upevnili svoje vedúce pozície v prezidentských voľbách USA. Najmä výsledky tzv. super utorka sa v niektorých táboroch stali známymi ako výsledky "utorka odlúčenia". Tieto výsledky naznačujú, že súboj Clintonová-Trump je tým najpravdepodobnejším zoskupením do novembrových volieb. Avšak Trump sa bude aj tak musieť veľmi usilovať, aby získal dostatok zostávajúcich delegátov a zabezpečil si tak nomináciu republikánov, najmä ak sa bude aj naďalej odcudzovať ženským podporovateľkám.

Ktoré odvetvia by mohli byť najviac ovplyvnené týmito voľbami?
V tomto skorom štádiu je ťažké odhadnúť, ktoré odvetvia a spoločnosti budú mať prospech z politiky ktoréhokoľvek z  týchto kandidátov. Je pravdepodobné, že v tom budeme mať jasnejšie, keď sa spustí skutočná kampaň, nie len primárky – pričom v centre pozornosti budú najmä ceny liekov, výdavky na obranu a regulačná reforma finančných služieb. Zo širšieho pohľadu sú tu tiež špekulácie ohľadom toho, ako politika každého z kandidátov ovplyvní tempo sprísňovania menovej politiky zo strany Federálneho rezervného systému.

Ceny liekov
Akcie farmaceutických a biotechnologických spoločností utrpeli stláčaním cien po vyjadreniach Hillary Clintonovej z minulej jesene a môže to naďalej zaťažovať a znižovať výkon, ale zároveň to tiež môže priniesť zaujímavé príležitosti na vstup. Asi stojí za to mať na pamäti, že republikáni ovládajú senát a pravdepodobne budú mať prinajlepšom vlažný postoj k novej legislatíve o znižovaní cien liekov. Túto neochotu podporovať zdravotnícke reformy sme mohli vidieť aj pri ich odmietaní ‘Obamacare’, ktorá nakoniec vyústila do výrazne slabšej verzie oproti pôvodným návrhom. Pokiaľ ide o Trumpa, ako pri mnohých z jeho postupov a politike, jeho odkazy ohľadom zdravotníctva sú trochu nekonzistentné. Počas kampane hovoril o potrebe vyjednávania o cenách liekov, ale tieto tézy sa v jeho "Sedembodovom pláne" následne neobjavili. Hlboko vnútri zostáva republikánom a to znamená, že výrazné reformy v zdravotníctve sú nepravdepodobné. Najpravdepodobnejším výstupom z negatívnej publicity počas kampane je, že odvetvie zdravotníctva samo reguluje ceny liekov rozumnejšie

Výdavky na armádu USA
Aj rozpočty na obranu budú pravdepodobne predmetom debaty, ale významné znižovanie je v kontexte pokračujúcich globálnych bezpečnostných obáv asi nepravdepodobné. Napríklad, USA vzhľadom na "ruskú agresiu" už predstavili plány na zoštvornásobenie rozpočtu na európsku obranu v roku 2017. Celkovo Pentagon chce rozpočet na rok 2017 vo výške 582.7 miliárd dolárov, pričom v tomto roku  to bolo 585 miliárd USD. Namiesto toho, aby žiadali ďalšie kolo znižovania rozpočtu na armádu sa zdá, že obaja hlavní kandidáti sa zameriavajú na vyššiu transparentnosť a efektivitu v rámci americkej armády.

Regulačná reforma finančných služieb
Od vrcholu finančnej krízy už uplynulo viac ako sedem rokov, ale bankám sa stále veľmi nedarí obnoviť svoju povesť v očiach americkej verejnosti. To z nich urobilo ‘nastrčených darebákov’ pre kampaň. Väčšina kandidátov navrhovala prísnejšie regulácie a demokrat Bernie Sanders dokonca žiadal zákon, ktorý by obnovil ‘Glass Steagall Act’, na oddelenie investičného bankovníctva od retailového. Takéto extrémne reformy sú asi nepravdepodobné vzhľadom na opatrenia, ktoré boli zavedené už počas pôsobenia Obamu, najmä ak vezmeme do úvahy ozdravenie súvah bánk v USA. Na druhej strane, počas kampane sa viac hovorí o zvyšovaní minimálnej mzdy. Minimálna mzda sa v USA nezvyšovala od roku 2009 a jej zvýšenie môže viesť k zrýchleniu rastu miezd, čo by mohlo Federálny rezervný systém donútiť zvyšovať úrokové miery rýchlejším tempom. Historicky, zvyšovanie úrokových sadzieb vždy podporilo rast príjmov bánk a poisťovní.

Sústredenie sa na základy je naďalej kľúčové
Naďalej vyhľadávame príležitosti výberu akcií metódou zdola nahor a kým nedávna volatilita vytvorila príležitosti na nákup, žiadny z našich fondov neinvestoval na základe nejakého volebného scenára, ale nezabúdame na potenciálny tlak/podporu, vyplývajúcu zo zmeny politickej scény.


Názory správcov portfólia USA
“Rozbeh volieb v USA  a s tým spojená politická neistota by potenciálne mohla prispieť k volatilite na trhu. Avšak bez ohľadu na to, kto vyhrá voľby v USA, neočakávam hromadné zmeny politiky. Z pohľadu odvetví by akcie zdravotníctva mohli zaznamenať určitú volatilitu, ak sa objavia ďalšie pripomienky ohľadom cien v tomto odvetví. Avšak aj naďalej som presvedčený o súčasných investíciách v tomto portfóliu a tiež verím, že spoločnosti, ktoré ukazujú inovácie si svoju silu pri nastavovaní cien zachovajú. V období volieb sa pozornosť tiež sústreďuje na odvetvie obrany, ale tentoraz rozpočet na obranu nevnímam ako centrálny bod žiadnej z kampaní. Celkove, krátkodobá volatilita v období pred voľbami môže vytvoriť príležitosti na kúpu a ja zostávam verný svojmu postupu investovania a naďalej sa kriticky zameriavam na dlhodobé základné ukazovatele.”
Angel Agudo, manažér portfólia  fondu FF America a Fidelity American Special Situations.


“Bez ohľadu na to, kto vyhrá voľby v USA, neočakávam žiadne dramatické zmeny v politike. Pozornosť sa bude naďalej venovať hospodárstvu, kde zaznamenávame zmiešané signály. Kombinácia sprísňujúcich sa podmienok likvidity a očakávania klesajúcej inflácie naďalej obmedzujú schopnosť Fed-u zvyšovať úrokové sadzby. Je tu tiež niekoľko náznakov, že bankový sektor by mohol zaznamenať trvalé regulačné tlaky. Do budúcnosti tu môže byť určitý priestor na to, aby sa fiškálna politika využívala na podporu rastu vo forme infraštruktúry a výdavkov obrany, čo by mohlo vytvoriť zaujímavé investičné príležitosti. Kým cyklické časti trhu majú skutočnú hodnotu, naďalej treba byť veľmi vyberavý. Portfólio je zostavené zdola hore a pozostáva z firiem, ktoré profitujú z dlhodobých trendov sekulárneho rastu.”
Aditya Khowala, manažér portfólia  fondov FF American Growth, FAST US a Fidelity American.


“Veľa z toho, čo počujeme od hlavných uchádzačov je politická rétorika, ktorá sa dá očakávať v akomkoľvek volebnom cykle. Trh preukázal určitú nervozitu ohľadom cien liekov, ale neočakávam, že by sa väčšina rizík stala skutočnosťou. V skutočnosti, keď sa pozrieme do minulosti, zdravotníctvo USA má vo volebnom cykle tendenciu podávať slabší výkon a akákoľvek volatilita by často mohla byť tým správnym časom na nájdenie zaujímavých dlhodobých investičných príležitostí. Keď sa to tak vezme, akákoľvek jasnosť by bola dobrá pre zaujatie postoja, tak v odvetviach ako aj na širšom trhu. Z môjho pohľadu nie je tento volebný cyklus ničím výnimočný. Naďalej sa zameriavam na slušnú kvalitu franšíz, ktoré môžu aj v prostredí nižšieho rastu rásť lepšie ako širší trh. Dôraz sa kladie na kvalitných účastníkov a príbehy o svojpomocných úspechoch, ktoré sa menia na atraktívne oceňovania.”  
Dominic Griffin, manažér portfólia  fondu FF American Diversified.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy