Trh s ropu sa do budúceho roka stabilizuje

Trh s ropu sa do budúceho roka stabilizuje. Vyhlásil to dnes šéf Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) Fatih Birol, ktorého citovala agentúra Reuters.
Birol očakáva, že ak nedôjde k veľkým poklesom v ekonomike, súčasné nadmerné zásobovanie trhu s ropu, ktoré vysoko prevyšuje dopyt, sa do roka 2017 skončí a obnoví sa rovnováha medzi ponukou a dopytom. Nízke ceny ropy totiž viedli v uplynulých dvoch rokoch k poklesu investícií o zhruba 40 %, pričom najstrmšie sa prepadli investície v USA, Kanade, Rusku a Latinskej Amerike. V nasledujúcich dvoch rokoch sa preto citeľne zvýši závislosť sveta od dodávok ropy z Blízkeho východu.
„Tento rok očakávame pokles dodávok zo štátov, ktoré nie sú členmi Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), najväčší za 25 rokov, o takmer 700.000 barelov (1 barel = 159 litrov) denne. A zároveň dôjde k rastu dopytu po rope v rozvíjajúcich sa štátoch na čele s Indiou, Čínou a ďalšími transformujúcimi sa ekonomikami, povedal Birol novinárom po stretnutí s japonským premiérom Šinzom Abem v Tokiu.
Predpovedal tiež, že na prelome tohto a budúceho roka, alebo najneskôr v budúcom roku sa na trhu s ropou obnoví rovnováha medi dopytom a ponukou.
Birol pripomenul, že pri súčasných cenách komodity je jej ťažba z bridlíc nedostatočne rentabilná. Odhadol tiež, že export ropy z Iránu môže po zrušení západných sankcií tento rok vzrásť o zhruba 500.000 barelov denne.
Irán je odhodlaný za každú cenu znova získať svoj podiel na svetovom trhu s ropou, ktorý pre sankcie stratil. To znamená, že bez ohľadu na nízke ceny komodity bude na trhy pumpovať ropu, aby získal stratených klientov.

Súvisiace články

Aktuálne správy