Trh s ropou bude podľa IEA v rovnováhe v roku 2017

Medzinárodná agentúra pre energetiku odhaduje, že pokles dodávok ropy zo strany štátov, ktoré nie sú členmi Organizácie krajín vyvážajúcich ropu bude v tomto roku takmer na úrovni 700 tis. barelov denne.

Trh s ropou sa podľa šéfa Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) Fatiha Birola dostane opäť do rovnováhy v budúcom roku. Birol vo štvrtok v Tokiu po schôdzke s japonským premiérom povedal, že nízke ceny ropy viedli v uplynulých dvoch rokoch k redukcii investícii do ropného odvetvia o približne 40 %, predovšetkým v USA, Kanade, Latinskej Amerike a Rusku.

 

"Očakávame, že pokles dodávok ropy zo strany štátov, ktoré nie sú členmi Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) bude v tomto roku najväčší za 25 rokov, a to takmer na úrovni 700 tis. barelov denne," povedal Birol novinárom. "Mám všetky dôvody na to, aby som veril, že budeme svedkami rovnováhy na trhu najneskôr v roku 2017, ak nenastane výrazný ekonomický pokles," dodal šéf IEA.

Birol ďalej konštatoval, že iránsky export ropy by mohol v tomto roku po zrušení západných sankcií vzrásť o pol milióna barelov denne. Irán je odhodlaný naspäť získať svoj podiel na svetovom trhu s ropou. Zdroj, ktorý má blízko k iránskej ropnej politike, v stredu uviedol, že krajina dokáže vydržať aj pri nízkych cenách, keďže v minulosti predávala ropu aj za cenu 6 USD za barel.

(1 EUR = 1,1379 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy