Nemecký HDP výrazne posilnil, tvrdí ministerstvo financií

Ministerstvo financií najväčšej európskej ekonomiky však považuje vyhliadky pre zvyšok roka za menej jasné.

Nemecká ekonomika podľa očakávaní v prvom kvartáli výrazne posilnila, pričom motorom jej rastu bola súkromná spotreba a štátne výdavky. Informovalo o tom vo štvrtok nemecké ministerstvo financií. Na súkromnú spotrebu pozitívne vplývali nízke úrokové sadzby, stabilný trh práce, ako aj verejné výdavky vyčlenené na starostlivosť o migrantov.

Vyhliadky pre zvyšok roka sú však podľa ministerstva menej jasné, najmä vzhľadom na neistotu súvisiacu s rastom globálnej ekonomiky, s bezpečnosťou a vplyvom prílevu migrantov. „Pretrvávajúca nejasnosť týkajúca sa prognóz rastu rozvíjajúcich sa ekonomík, ako aj prehĺbenie geopolitických konfliktov by obzvlášť ovplyvnili nemeckých exportérov, vzhľadom na sortiment ich výrobkov,“ píše sa v stanovisku ministerstva. Za ďalšie možné riziká ohrozujúce ekonomiku ministerstvo financií považuje kolísanie cien ropy a výmenných kurzov.

Popredné nemecké ekonomické inštitúty minulý týždeň uviedli ich očakávania, že ekonomika v prvom kvartáli posilnila o 0,6 %. V dôsledku klesajúceho zahraničného dopytu po nemeckých výrobkoch a službách, spôsobeného spomalením svetovej ekonomiky, inštitúty znížili ich odhad celoročného rastu nemeckého hospodárstva, a to z 1,8 % na 1,6 %. V stredu však vláda v Berlíne potvrdila svoju prognózu hospodárskeho rastu v tomto roku na úrovni 1,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy