Spotrebiteľská dôvera v Holandsku vzrástla v apríli prvýkrát za päť mesiacov

Spotrebiteľská dôvera v Holandsku zaznamenala v apríli rast, prvý za päť mesiacov. Uviedol to dnes holandský štatistický úrad. Informoval o tom portál RTTNews.
Sezónne upravený index spotrebiteľskej dôvery dosiahol v apríli 1 bod, zatiaľ čo v predchádzajúcom mesiaci zaznamenal -4 body. Zlepšili sa nálady spotrebiteľov tak v prípade súčasnej ekonomickej situácie, ako aj v otázke ochoty nakupovať.
Podindex súčasnej ekonomickej situácie dosiahol v apríli 4 body, čo oproti marcu znamená výrazný rast, keď v treťom mesiaci roka dosiahol -7 bodov. Aj podindex sledujúci ochotu spotrebiteľov nakupovať zaznamenal zlepšenie, oproti predchádzajúcej úrovni však len minimálne. Zatiaľ čo v marci evidoval hodnotu -2 body, v apríli to bolo -1 bod.
Štatistický úrad okrem toho zverejnil aj údaje o spotrebiteľských výdavkoch za február. Ako informoval, rast výdavkov spotrebiteľov sa vo februári spomalil. Zatiaľ čo v januári vzrástli výdavky medziročne o 0,4 %, vo februári dosiahol rast len 0,1 %. Na druhej strane, výdavky rastú dlhodobo, už od októbra 2014. Ostatný rast bol však v rámci tohto obdobia najslabší.

Súvisiace články

Aktuálne správy