Boháči z Londýna niečo tušia: Prestaňte nakupovať, začnite si prenajímať

, zerohedge Foto: SITA/AP

Keď ide do tuhého, bohatí sú vždy prví. A zvyšok sveta by im mal venovať náležitú pozornosť. Kým bohaté elity nám budú pri každej možnej príležitosti aj naďalej tvrdiť, pravdepodobne zo strachu pred vzburou más, že všetko je vo svete v najväčšom poriadku, sú tu dva znepokojujúce titulky z jedného zo svetových finančných centier. Asi by sme mali mať dôvod na nervozitu.

Dopyt po londýnskych nehnuteľnostiach vo výstavbe klesol o 33 %, píše agentúra Bloomberg a dodáva, že dopyt po tých najluxusnejších obydliach predávaných v centrálnych oblastiach, sa tento rok zvýšil len nepatrne. "Celkový počet predaných domov pred dokončením v hlavnom meste Veľkej Británie klesol z vlaňajšieho rekordného počtu 8 927 na 5,947. Cenová dostupnosť je stále obrovský problém pre domáceho kupcu," hovorí Faisal Durrani, z Cluttons LLP.

"Novostavby z vyšších cenových úrovní sa spoliehajú na záujem medzinárodných investorov, ale tí musia čeliť mnohým výzvam ich vlastných ekonomík. Napríklad v menových otázkach je to pokles cien ropy, čo viedlo k spomaleniu nákupov pred rokom," píše Bloomberg. Záujem o nové nehnuteľnosti na bývanie klesol v Londýne po tom, čo vláda zvýšila dane z obratu, a zaviedla poplatok z kapitálových ziskov pre zahraničných investorov. Zároveň ohlásili zníženie daňovej úľavy pre najbohatšiu vrstvu prenajímateľov. Realitní odborníci prišli s 20 % hromadnými zľavami pre inštitucionálnych investorov, pretože daňové zmeny obmedzujú dopyt zo strany súkromných osôb. "Zaznamenali sme veľmi malý záujem o drahé nehnuteľnosti predávané v centrálnych oblastiach počas tohto roka," uviedol Matthew Jackson, riaditeľ realitnej kancelárie Chestertons. "Niečo sa z celkového objemu presunulo do nižších cenových relácií, kde sme dokázali osloviť investorov, ktorí hľadajú niečo mimo centra."

Investori, ktorí získali nehnuteľnosti pred začatím, alebo počas výstavby, stavili na nárast hodnoty. "Developeri sú postavení proti svojim vlastným zákazníkom na trhu predpredaja, takže niektosa buď  musí stiahnuť, alebo zľaviť," myslí si Colin Sheridan, analytik J&E Davy Holdings Ltd. Asi 6379 nových domov sa začalo stavať v prvých troch mesiacoch tohto roka, čo je o 39 percent menej ako rok predtým a najnižší počet za sedem po sebe idúcich štvrťrokov.

A teraz tá druhá správa. Článok z Financial Times, ktorý upozorňuje, ako vzrástol počet prenájmov nehnuteľností drahších než 15 miliónov dolárov. Medziročne v marci to bolo takmer o tretinu. Dokazuje to, že potenciálni kupci domov v hodnote viac ako 10 miliónov libier dnes čoraz častejšie volia prenájom, než kúpu. Realitní agenti vidia tento trend kvôli blížiacemu sa britskému referendu o členstvo a obavy, že po úniku Panama Papers môže EÚ pristúpiť k nečakaným rozhodnutiam. Pri nehnuteľnostiach na bývanie v hodnote viac ako 10 miliónov libier sa počet prenájmov od roku 2011 viac než zdvojnásobil. "Niekto predpovedá, že v blízkej budúcnosti domy z horného cenového spektra pôjdu o 10 percent vyššie, ale  väčšina ľudí si myslí, že budú lacnejšie," povedal  realitný agent Henry Pryor. "Preto je oveľa jednoduchšie sa rozhodnúť pre prenájom a uistiť sa, že ak sa rozhodnete pre nákup, bude to niečo, čo naozaj chcete."

Ak tomu nerozumiete, napíšeme to polopatisticky: začnite s prenájmom, už si nič nekupujte, niečo sa blíži… ďalšia bublina, či komplikácie v únii? Elity to vedia.

Súvisiace články

Aktuálne správy