Čistý zisk Goldman Sachs v prvom kvartáli klesol o 56 %

Banka za január až marec vykázala čistý zisk 1,2 mld. USD čiže 2,68 USD na akciu, v rovnakom období pred rokom to bolo 2,75 mld. USD čiže 5,94 USD na akciu.

Zisk americkej banky Goldman Sachs Group Inc v prvom štvrťroku oslabil o viac než polovicu a jej výnosy klesli najnižšie za vyše štyri roky, keďže volatilita na trhu poškodila obchodovanie s dlhopismi a investičné bankovníctvo. Banka za január až marec evidovala pokles čistého zisku patriaceho majiteľom kmeňových akcií o 56,3 % na 1,2 mld. USD, čiže 2,68 USD na akciu.

Analytici v priemere očakávali, že Goldman Sachs za prvý kvartál vykáže zisk 2,45 USD na akciu. V prvom štvrťroku minulého roka bol čistý zisk banky vo výške 2,75 mld. USD, čiže 5,94 USD na akciu. Bol to však jej najlepší kvartálny zisk za päť rokov. Čisté výnosy Goldman Sachs za prvé tri mesiace tohto roka sa znížili o 40 % na 6,34 mld. USD zo sumy 10,62 mld. USD v rovnakom období vlaňajška.

Rovnako ako v prípade iných bánk výnosy Goldman Sachs z obchodovania poškodilo zlacnenie ropy a ďalších komodít, obavy o stav čínskej ekonomiky a neistota v súvislosti s vývojom úrokových sadzieb v USA. Banka uviedla, že jej výnosy z obchodovania s dlhopismi, devízami a komoditami (FICC) klesli o približne 47 %.

(1 EUR = 1,1343 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy