Snažme sa udržať si globálny trh: Gates kritizoval Trumpa a Sandersa za presadzovanie ekonomickej protekcie

, FT;ČTK Foto: SITA/AP

Zakladateľ americkej technologickej spoločnosti Microsoft a najbohatší človek sveta Bill Gates kritizoval republikánskeho uchádzača o stranícku prezidentskú nomináciu Donalda Trump a jeho demokratického rivala Bernieho Sandersa za ich ochranárske postoje k hospodárstva USA. Tým, že obaja vyzývajú americkej firmy k navráteniu výroby zo zahraničia späť do vlasti, nepochopili podstatu modernej americkej ekonomiky, povedal Gates v rozhovore pre Financial Times.

Trump v pondelok navrhol zaviesť dovozné clo pre čínsky tovar až do výšky 45 percent. Urobil tak tesne pred dnešnými primárkami v štáte New York, ktoré sú považované za jedny z kľúčových. Trump svoj názor vysvetlil tým, že Číňania okrádajú Američanov o prácu a peniaze. Sanders zase prisľúbil, že ako prezident sa zasadí o to, aby domáce podniky opäť vyrábali viac produktov v USA a nie v lacných montážnych krajinách ako je napríklad Čína.

Gates sa v rozhovore pre Financial Times si položil rečnícku otázku. Pýta sa, kto je hlavným víťazom globalizácie hospodárstva. "No, rozmýšľam, ktože to asi je?" pýtal sa miliardár. "Sme to my," dodal.

Ako príklad spomenul strojársky kolos Boeing či svoj Microsoft. Tieto spoločnosti, ako pripomenul, vydávajú miliardy dolárov na výskum a vývoj, a to predovšetkým vďaka tomu, že sa môžu sústrediť na globálny trh so siedmimi miliardami obyvateľov a nie len na ten americký sa 330 miliónmi.

"Želám si, aby sme len tak zo žartu mohli na pár týždňov zastaviť obchodovanie a potom by Boeing, Microsoft, Hollywood a farmaceutický priemysel upravili svoje rozpočty na výskum a vývoj. Po dvoch týždňoch by ľudia, div sa svete, zistili, že to nebol veľmi dobrý nápad,"povedal Gates. Sám seba potom označil za jasného priaznivcov voľného obchodu.

Témou rozhovoru bola aj situácia v Európe. Gates povedal, že so znepokojením sleduje, ako rastie popularita európskych politických strán, ktoré sú zahľadené do seba. V mnohých štátoch vrátane USA teraz silnie pocit, že našim deťom sa bude dariť horšie než nám, čo je podľa neho nešťastný a zlý náhľad na budúcnosť.

Tiež varoval pred odchodom Británie z Európskej únii, o čom budú Briti hlasovať v júnovom referende. Ak sa Londýn rozhodne pre odchod z európskeho bloku, poškodí to podľa Gatesa nielen Britániu, ale aj EÚ a zvyšok sveta.

Súvisiace články

Aktuálne správy