Penta vlani zarobila 200 miliónov eur, zisk jej stúpol takmer na trojnásobok

, ČTK Foto: TASR/Martin Baumann

Skupine Penta Investments v roku 2015 stúpol čistý zisk na 200 miliónov eur z predvlaňajších 70 miliónov eur. Výsledky v utorok oznámili zástupcovia Penty.

Aktíva portfóliových spoločností skupiny vzrástli o päť percent na sedem miliárd eur."Pente sa darilo takmer vo všetkých oblastiach jej pôsobenia. Hospodársky výsledok priaznivo ovplyvnili úspešnej reštrukturalizácie v spoločnostiach EMF a Carnibona. Pozitívne výsledky zaznamenal zdravotnícky sektor, najmä sieť lekární Dr.Max," povedal spolumajiteľ spoločnosti Marek Dospiva. "Výsledky ťahali strategické firmy, Fortuna, banky, zdravotníctvo, Aero Vodochody," doplnil partner a druhý zakladateľ Penty Jaroslav Haščák.

Penta vlani akvizíciou získala vydavateľstvo regionálnych novín Vltava-Labe-Press, a vstúpila aj na slovenský mediálny trh. Navýšením podielu významne posilnila v zdravotnej poisťovni Dôvera. Do siete ProCare pribudla nemocnica s poliklinikou Medissimo. Začatím akvizície Sberbank SR Penta posilnila svoju bankovú divíziu. Do biznisu herného priemyslu v Rumunsku vstúpila pod značkou Fortuny.

Penta pripomenula, že padlo rozhodnutie o tom, že spoločnosť Aero po rokoch postaví lietadlo novej generácie. V takzvanom brownfielde pražskej Waltrovky vyrástla administratívna budova Aviatic, ktorej kancelárske priestory boli prenajaté ešte pred jej oficiálnym otvorením.

Penta je stredoeurópska investičná skupina založená v roku 1994. Pôsobí najmä v zdravotníctve, finančných službách, výrobe, maloobchode a v realitnom developmente. Spravuje jediný fond svojich partnerov, akcionárov spoločnosti. Penta pôsobí vo viac než desiatich krajinách Európy a má svoje zastúpenie v Prahe, Bratislave, Varšave a Mníchove.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy