Islamskému štátu vyschol zdroj: Vlani stratil 30 percent príjmov

, The Telegraph Foto: TASR/AP

Takzvaný Islamský štát vlani prišiel o skoro 30 percent svojich príjmov. Stratil totiž kontrolu nad časťou územia, na ktorom od ľudí vyberal dane. Mesačný príjem najbohatšej teroristickej skupiny na svete poklesol v marci medziročne z 80 miliónov na 54 miliónov amerických dolárov. Teroristi sú nútení vymýšľať nové odvody a pokuty, aby znovu naplnili svoju pokladnicu.

Islamský štát zarába najmä na obchode s ropou, rozpočet džihádistov ale z veľkej časti tvoria aj príjmy z daní, poplatkov a pokút vyberaných od obyvateľov tzv. Chalifátu. Aj kvôli prepracovanému ekonomickému systému islamistov nemožno jednoducho odrezať od peňažných zdrojov.

Islamský štát tento rok stratil sedminu rozlohy. Skupina však stratila za ostatných 15 mesiacov skoro štvrtinu ovládaného územia vo východnej Sýrii a severnom Iraku. Počet ľudí žijúcich na území kontrolovanom islamským štátom tým klesol z deviatich miliónov na začiatku minulého roka na menej ako šesť miliónov. Čo znamená významný výpadok príjmu z daní. Americké a britské nálety na ropné vrty a rafinérie navyše pripravili Islamský štát o štvrtinu príjmov z ropy.

Teroristi tak vymýšľajú nové odvody a pokuty, aby svoju pokladnicu znovu naplnili. Novú daň musí odvádzať každý, kto si inštaluje parabolickú anténu, alebo sa snaží opustiť mesto, vrátane vodičov nákladných áut. "Islamský štát zvyšuje dane na základné služby a prichádza s novými spôsobmi, ako dostať od ľudí peniaze. Pokutu môžete dostať aj za šoférovanie na zlej strane cesty alebo za to, že neviete správne odpovedať na otázky týkajúce sa Koránu," cituje britský The Telegraph analytika Ludovica Carlina.

Súvisiace články

Aktuálne správy