Španielska Caixabank chce kompletne prevziať portugalskú BPI

Španielska Caixabank chce kompletne prevziať portugalský finančný inštitút BPI. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.
Caixabank je najväčším akcionárom BPI. Tretia najväčšia španielska banka vlastní v portugalskom finančnom ústave 44,1 %. Za zvyšných 55,9 % ponúka 908 miliónov eur.
Caixabank oznámila, že ponuka na kompletné prevzatie BPI je viazaná na zrušenie 20-% hranice týkajúce sa hlasovacích práv v predstavenstve BPI.
Portugalská vláda uvoľnila cestu pre zámery Caixabank v nedeľu (17. 4.) večer, keď oznámila, že odstráni obmedzenia pre banky týkajúce sa hlasovacích práv. Španielska banka mala doteraz aj napriek 44-% podielu z dôvodu platných reštrikcií len 20 % hlasovacích práv. To malo za následok, že angolská miliardárka Isabel dos Santosová, ktorá je s 18,6-% podielom druhým najväčším akcionárom BPI, mohla blokovať viaceré zámery Caixabank.
Caixabank označila úplné prevzatie za logický krok jej medzinárodnej expanzie. Španielska banka je v Portugalsku aktívna od roku 1995. Akvizícia by sa mala uskutočniť do konca 3. kvartála 2016. Caixabank si od toho sľubuje zvýšenie príjmov rovnako ako níženie nákladov.

Súvisiace články

Aktuálne správy