Chevron hľadá kupca na mjanmarské plynárenské aktíva za 1,3 mld. USD

Americký ropný a plynárenský koncern Chevron plánuje predať svoje podiely v mjanmarských ložiskách plynu. Hodnota podielov sa odhaduje na 1,3 miliardy USD (1,15 miliardy eur). Pre agentúru Reuters to uviedli zdroje blízke informáciám, ktoré si neželali byť menované.
Predaj je súčasťou plánov Chevronu zbaviť sa vedľajších aktív a znížiť náklady. Ropná spoločnosť, podobne ako jej konkurenti v sektore, zápasí s dôsledkami dlhodobo nízkych cien ropy, ktoré nútia firmy obmedzovať investície a prepúšťať. Podľa zdrojov spoločnosť už začala spolupracovať s jednou z amerických investičných bánk.
Chevron, ktorý v Mjanmarsku pôsobí zhruba dve desaťročia, sa k informáciám odmietol vyjadriť. Americká firma kontroluje v ložiskách Yadana a Sein v Andamanskom mori 28,3-% podiel. Ložiská, ktoré prevádzkuje francúzska energetická spoločnosť Total, zabezpečujú dodávky suroviny najmä pre thajské elektrárne. Časť plynu smeruje aj priamo do Mjanmarska.
Okrem podielov v ložiskách vlastní Chevron aj podiel v spoločnosti, ktorá transportuje plyn k thajským hraniciam. Popri týchto podieloch americká firma podľa nemenovaných zdrojov hľadá kupca aj na ázijské aktíva v oblasti geotermálnej energie v hodnote okolo 3 miliárd USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy