Za tri mesiace ubudlo v Česku 73 firiem so sídlom v daňovom raji

Počet spoločností v Českej republike, ktoré majú vlastníka so sídlom v daňovom raji, sa v prvom štvrťroku 2016 znížil o 73 na celkových 13.346. Majitelia z destinácií považovaných za daňový raj aktuálne kontrolujú 3,05 % českých firiem a do ich základného kapitálu investovali viac ako 403 miliárd českých korún. Vyplýva to z najnovších údajov poradenskej spoločnosti Bisnode.
Za prvé tri mesiace tohto roka klesol počet firiem s materskou spoločnosťou registrovanou v daňovom raji z 13.419 na 13.346, teda o 73 spoločností. Vlastníci z daňových rajov ku koncu marca investovali do základného imania ovládaných firiem 403 miliárd korún, zatiaľ čo ku koncu vlaňajška išlo o 417 miliárd korún.
„Zatiaľ je predčasné hovoriť o poklese záujmu o daňové raje, štatistiky je nutné sledovať v dlhšom časovom horizonte,“ uviedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.
K najväčšiemu odlevu firiem došlo v prvom štvrťroku v prípade európskych destinácií Luxembursko s poklesom o 53 firiem, Cyprus (-44) a Holandsko (-34). Naopak, najväčší absolútny prírastok zaznamenali Spojené štáty americké s 26 novými spoločnosťami, Marshallove ostrovy (+15), Malta (+13), Hongkong (+8) a Spojené arabské emiráty (+8).

Súvisiace články

Aktuálne správy