MMF neopustí trojku veriteľov Grécka

Vo štvrtok to uviedla šéfka MMF Christine Lagardeová s tým, že nie je jasné, v akej forme sa MMF zúčastní.

Medzinárodný menový fond (MMF) neopustí trojku veriteľov Grécka. Účasť MMF sa však môže odlišovať v závislosti od toho, ako sa záchranný program krajiny prebuduje. Vo štvrtok to uviedla šéfka MMF Christine Lagardeová. "My neodstúpime,“ povedala. "Forma našej účasti sa môže líšiť podľa toho, k čomu sa Grécko zaviaže a taktiež od toho, aká bude úloha európskych partnerov. My však neodstúpime,“ povedala Lagardeová.

 

Šéfka MMF zároveň uviedla, že Grécko potrebuje úľavu od dlhu, nemusí však nutne ísť o odpis dlhu. MMF je podľa jej slov pripravený akceptovať predĺženie splatnosti, prestávku v splácaní, prípadne zníženie úrokov.

Účasť MMF na revízii gréckeho záchranného programu je podľa Európskej komisie rozhodujúca a rozdiely, ktoré vznikajú v porovnaní s eurozónou o gréckom rozpočte nie sú prekážkou pre odblokovanie ďalšej pomoci. "V podstate zdieľame pohľad na ciele programu a na opatrenia, ktoré sú potrebné na dosiahnutie cieľov,“ povedal začiatkom týždňa v Európskom parlamente Valdis Dombrovskis, európsky komisár pre euro.

Súvisiace články

Aktuálne správy