Výška pohľadávok dodávateľov Carrefouru je zatiaľ 870 tis. eur

Výšku pohľadávok nahlásilo SPPK 21 subjektov, z ktorých traja nie sú jej členovia.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) eviduje k štvrtku 14. apríla pohľadávky potravinárskych subjektov, ktorých sa dotýka problém reštrukturalizácie obchodnej siete Carrefour v objeme 870 tis. eur. V tejto sume nie sú započítané napríklad úroky z omeškania. Ako ďalej uvádza SPPK, výšku pohľadávok nahlásilo komore zatiaľ 21 subjektov, z ktorých traja nie sú jej členovia.

 

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná má momentálne na stole žiadosť SPPK o pomoc pri riešení problému spoločnosti Carrefour. Jedným z navrhovaných riešení je práve odkúpenie pohľadávok štátom. Ministerka by sa podľa komory mala problémom zaoberať, no doteraz čakala na spresnenie detailov, ako je napríklad počet veriteľov či dlžná suma.

Obchodný reťazec požiadal Okresný Súd Bratislava I. o ochranu pred veriteľmi vo februári tohto roku. Carrefour podľa komory dlhodobo nedodržiaval lehotu splatnosti faktúr, čím porušoval zákon a poškodzoval svojich dodávateľov. Reštrukturalizácia je vyvrcholením krízy Carrefouru, pričom predstavitelia reťazca podľa komory hĺbku problémov vo vyhláseniach zakrývali.

Francúzska spoločnosť Carrefour prevádzkuje po celom svete približne 10 800 obchodov v 33 krajinách a zamestnáva približne 381 tisíc zamestnancov. Na slovenský trh spoločnosť vstúpila v roku 2000. V súčasnosti pod značkou Carrefour prevádzkuje predajne v Bratislave, v Košiciach, v Trnave a v Žiline spoločnosť Retail Value Stores, a. s.

Súvisiace články

Aktuálne správy