Britské stavebníctvo vo februári medzimesačne kleslo

Oproti januáru sa februárová britská stavebná produkcia zmenšila o 0,3 %, medziročne však o 0,3 % posilnila.

Britský stavebný sektor vo februári medzimesačne mierne oslabil, ale výstavba nových obytných domov rekordne posilnila. Štatistický úrad krajiny ONS v piatok informoval, že produkcia stavebného sektora, ktorý tvorí 6 % ekonomiky, vo februári oproti januáru oslabila o 0,3 %. Obnovil sa však medziročný rast stavebnej výroby a vo februári bola v porovnaní s rovnakým mesiacom vlaňajška väčšia o 0,3 %.

Za trojmesačné obdobie decembra až februára sa britské stavebné odvetvie v porovnaní s predchádzajúcimi tromi mesiacmi zväčšilo o 1,5 %. Išlo o najrýchlejší rast od marca 2015. ONS uviedol, že stavebnú produkciu podporila rekordná bytová výstavba, ktorá sa za december až február zväčšila o 6,8 %. Bol to jej najrýchlejší rast za takmer dva roky. Britská vláda v minulom roku zväčšila stimuly pre ľudí kupujúcich nové domy.

Na rozdiel od prieskumu agentúry Markit tak údaje štatistického úradu nenaznačujú, že stavebný sektor Británie poškodzujú obavy z júnového referenda o členstve krajiny v Európskej únii. Podľa prieskumu agentúry Markit britský stavebný sektor vo februári rástol najpomalším tempom za takmer rok.

Súvisiace články

Aktuálne správy