Desať NAJ na trhu offshorových finančných služieb: Obľúbené destinácie označované za svetové daňové raje

, the fiscal times Foto: SITA/AP;TASR/AP

Vďaka Panama Papers sa téma daňových rajov opäť dostáva do pozornosti médií po celom svete. Ak patríte k tým, ktorí ani netušia, kde všade sa takéto raje nachádzajú, možno budete prekvapení. Napríklad aktuálne omieľaná Panama sa do prvej desiatky najobľúbenejších ani nedostala.

Rebríček je postavený na základe štatistík Tax Justice Network, ktorá hodnotí daňové raje na základe rôznych kritérií, ako sú napríklad diskrétnosť alebo objem spravovaných prostriedkov.

1. Švajčiarsko
Švajčiarske  kontá sú zlatým štandardom bankového tajomstva. Napriek súčasným dohodám s USA o zdieľaní niektorých informácií, ktoré by mali zamedziť obchádzaniu daňových zákonov, si Švajčiarsko stále udržuje skóre 73 zo 100 bodov. Na trhu offshorových finančných služieb si udržuje 6 % podiel.

2. Hongkong
Provincia sa vypracovala na regionálne finančné centrum známe tým, že tu čínska vláda dáva ruky preč od regulácie finančných služieb. Tamojšie bankovníctvo, ktoré sa na stupnici diskrétnosti nachádza len tesne za Švajčiarskom (skóre 72), si drží trhový podiel mierne pod 4 %.

3. USA
Možno pre niekoho veľké prekvapenie, avšak USA sú skutočne najväčším poskytovateľom offshorového bankovníctva a s tým spojených služieb. Patrí im pätina svetového trhu. Služby sú zvyčajne poskytované v štátoch s uvoľnenými bankovými a korporátnymi zákonmi, ako sú napríklad Nevada alebo Wyoming. Prečo sa USA nedostalo na vrchol rebríčka? Majú relatívne nízke skóre diskrétnosti (60 bodov).

4. Singapur
Ostrovná krajina, známa svojim extrémne striktným trestaním priestupkov, ako je napríklad pľuvanie na chodník, je pomerne laxná vo vzťahu k finančným službám. Singapur má skóre diskrétnosti 69 bodov a trhový podiel 4 %, získal tak zemiakovú medailu. Je tu však nádej na postup, pretože jeho offshorové finančné odvetvie rýchlo rastie.

5. Kajmanie ostrovy
Všeobecne prevažuje názor, že karibské daňové raje sú hneď za Švajčiarskom najpopulárnejšie. Paradoxne však jediným karibským zástupcom v rebríčku sú Kajmanie ostrovy. Na britskú kolóniu, v ktorej sa rozvinul rozsiahly medzinárodný bankový sektor, radený medzi šesť svetovo najväčších, pripadá len necelých 5 % medzinárodného trhu offshorových účtov. Skóre diskrétnosti má 65 bodov.

6. Luxembursko
Maličká európska krajina medzi Nemeckom, Belgickom a Francúzskom. Jeho offshorový trh nezodpovedajúce veľkosti štátu, podiel na svetovom trhu je takmer 12 %. Možno by sa v rebríčku umiestnilo ešte vyššie, nebyť vládnych opatrení na zvýšenie transparentnosti, ktoré mali na svedomí prepad skóre diskrétnosti na 55 bodov.

7. Libanon
Táto krajina sa stala hlavným regionálnym centrom finančných služieb pre Blízky východ v období medzi svetovými vojnami, kedy veľa Libanončanov emigrovalo do Afriky a na západ a následne začalo vytvárať obchodné siete v domovskej krajine. Zavedená infraštruktúra finančných služieb ťažila z rastu bohatstva ropných štátov Blízkeho východu v druhej polovici 20. storočia. Nedávne nepokoje si ale vybrali svoju daň, trhový podiel Libanonu klesol na tretinu percenta. Môže byť ale pyšné na vysoké hodnotenie diskrétnosti (79 bodov).

9. Bahrajn
Ostrovné kráľovstvo nemá ropné bohatstvo ako jeho susedia z Perzského zálivu, drží s nimi ale krok vďaka prosperujúcemu finančnému sektoru, ktorý lokálne ekonomike dominuje. Bahrajnu síce patrí nepatrný 0,16 % podiel na svetovom trhu, môže sa však pochváliť vysokým skóre diskrétnosti (74 bodov).

10. Dubaj
Bohaté mesto, jeden zo siedmich Spojených arabských emirátov, je na trhu offshorového finančníctva ešte menej zastúpený ako Bahrajn, konkrétne má 0,08 % podiel. Taktiež ale vyniká vysokým skóre diskrétnosti (77 bodov).

 

Súvisiace články

Aktuálne správy