Exšéf FEDu Bernanke: Keď menová politika nefunguje, rozhadzovanie peňazí z vrtuľníka je najlepšia alternatíva

, The Brookings Institution Foto: SITA/AP

Podľa bývalého šéfa americkej centrálnej banky je veľmi nepravdepodobné, že by sa FED v najbližšom čase uchýlil k obnove podpory ekonomiky financovanej novo "vytlačenými" peniazmi. V žiadnom prípade ich ale nepovažuje za nepotrebný prežitok.

"Keď monetárna politika samotná nie je schopná podporiť ekonomické oživenie alebo zabrániť príliš nízkej inflácii, fiškálne nástroje predstavujú potenciálne efektívnu alternatívu, najmä v čase, keď sa úrokové sadzby zasekli neďaleko nuly," píše Bernanke vo svojom komentári.

Prekážkou pre mnoho vlád bolo v nedávnej minulosti podľa bývalého predsedu Fedu pomerne vysoké zadlženie, čo viedlo k prijatiu opatrení, ktoré už Milton Friedman na konci 60. rokov nazval "vrtuľníkové ​​peniaze". Ide v podstate o fiškálne opatrenia financované novými peniazmi a nie dlhom.

O úspechu podobných opatrení v krajinách, ktoré ich nakoniec prijali, možno diskutovať a špekulovať. Bernanke si však myslí, že "pravdepodobnosť, že napríklad Spojené štáty budú tieto fiškálne programy financované novými peniazmi v dohľadnej budúcnosti využívať, je veľmi nízka. Je s nimi totiž spojený celý rad problémov spojených s implementáciou, vrátane ich začlenenia do operačných menových rámcov a zabezpečenie primeranej správy a koordinácie medzi zákonodarcami a centrálnou bankou".

"Za istých extrémnych okolností, ako je nedostatočný agregátny dopyt, vyčerpané nástroje menovej politiky a neochota zákonodarcov využívať na financovanie fiškálnych nástrojov dlh, môžu byť tieto programy najlepšou dostupnou alternatívou. Bolo by preto predčasné ich vylúčiť," uzatvára svoje zamyslenie Bernanke.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy